IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алфа Финанс Холдинг“ АД погаси предсрочно облигационния си заем

Погасеният остатък от облигационния заем е в размер на 2,8 млн. евро

14:26 | 10.06.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
 „Алфа Финанс Холдинг“ АД погаси предсрочно облигационния си заем

„Алфа Финанс Холдинг“ АД извърши пълно предсрочно погасяване на остатъка по облигационния си заем в размер на 2,8 млн. евро, включващо главница, лихви и допълнителни плащания, съобщи компанията чрез БФБ - София. 

Първоначалният размер на облигационната емисия беше в размер на 8 млн. евро.„Решението за предсрочното погасяване е в следствие на стратегията на групата за оптимизиране на финансовите задължения и оттегляне от капиталовия пазар, поради безпрецедентния системен административен натиск и тормоз, налаган през последните години от страна на Комисията за финансов надзор (КФН)“, обясниха от холдинга.

За седемте години от емитирането на облигационната емисия през 2009 г. до момента срещу „Алфа Финанс Холдинг“ АД и мениджмънта й са издадени 95 акта, 93 наказателни постановления, над 25 принудителни административни мерки, както и над 100 писма с искане за информация, често в невъзможно кратки срокове. Много от тези мерки са успешно оборени по съдебен път, а за част от тях процесите продължават.

Почти всички наказателни производства са започнали след февруари 2013 г., когато във в. „Капитал“ излиза информацията, че председателят на КФН Стоян Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари придобити от наркотрафик, известно като делото „Брендо“. Издател на в. „Капитал“ е Иво Прокопиев, мажоритарен акционер и главен изпълнителен директор на „Алфа Финанс Холдинг“ АД, посочва още дружеството. 

Формалното основание на КФН за административните мерки срещу “Алфа финанс холдинг” АД беше качеството му на емитент на публично търгувани инструменти (облигации) и “потенциалната възможност да бъдат увредени интересите на облигационерите на холдинга”.

"Предсрочно погасяване на облигационния заем в пълен размер, фактически доказва безпочвеността  и липсата на основание за действията на КФН", подчертават от компанията.

През първото тримесечие на годината холдингът отчита загуба в размер на 668 хил.лв. Приходите от дейността на групата за периода възлизат на 4,4 млн. лв.

Към края на 2015 г. холдингът регистрира положителен счетоводен резултат в размер на 1,5 млн. лв. в сравнение със загубата от 4,3 млн. лв през 2014 г.

Активите на компанията към края на миналата година са в размер на 231,2 млн. лв. спрямо 224,9 млн. лв през 2014 г.
Пасивите са в размер на 96,7 млн. лв, което представлява леко увеличение спрямо 91,9 млн. лв през 2014 г.

Свързани компании:

Алфа финанс холдинг АД - предсрочно погасена емисия юни 2016 г.(X26A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
fatal1993
преди 7 години
Здравейте, група! В момента пиша теза за моя университет и правя проучване за ликвидноста на българския капиталов пазар. Бих Ви бил много благодарен, ако отделите 2-3 минути максимум, за да попълните моя survey- [url]https://hva.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_3EicCUEZrVZ7tOJ[/url] Всеки един response ще ми е от огромна полза. Обръщам се към Вас, защото съм сигурен, че Вашите мнения ще са интересни, валидни, обективни и компетентни за един добър анализ. Благодаря Ви много предварително. Успешен ден! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
oslo
преди 7 години
принципно разликата е собствения капитал, а също и малцинственото участие в конс. отчет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
marinbg
преди 7 години
"Активите на компанията към края на миналата година са в размер на 231,2 млн. лв. спрямо 224,9 млн. лв през 2014 г.Пасивите са в размер на 96,7 млн. лв, което представлява леко увеличение спрямо 91,9 млн. лв през 2014 г."Извинявам се, но как става тая работа активите да не са равни на пасивите?! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
moviestar4
преди 7 години
Това, че под крилото на Химимпорт има много дъщерни компании и, както ти описваш "сложни финансови взаимоотношения" не означава, че са прегрешили. Даже напротив, имайки предвид, че Химимпорт е един от най-големите холдинги в България има и най-много "врагове". Но за това имат и юридически отдел, който отговаря за стриктността сред документацията и да са юридически издържани. Ако имаше някаква нередност щеше да се чуе, а и не виждам защо "Алфа финанс холдинг" им е неудобен при положение, че не са им особена конкуренция. По-същата сила може да се каже за всяко едно друго дружество, че и то е неудобно за даден субект на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 12
DarkStar
преди 7 години
P.S. само се замислете колко време, служители и усилия и заплати, плащани от данъкоплатците са вложили КФН в изготвянето на "95 акта, 93 наказателни постановления, над 25 принудителни административни мерки, както и над 100 писма с искане за информация," ... "Много от тези мерки са успешно оборени по съдебен път, а за част от тях процесите продължават" .... Отстрани ми изглежда сякаш действат на принципа - "закони има и ще прилагаме само на тези, които желаем..." алтернативен и модерен начин да се опиташ да откажеш някой да прави честен бизнес, без да се налага да се пращат ниско образовани хора с бухалки... само мнение и размишления... естествено, може и да не съм прав...всеки може да мисли и да си преценява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
DarkStar
преди 7 години
хайде сега КФН като са толкова стриктни и съвестни и защитаващи интересите на малкото неизгонени инвеститори на БФБ, да вземат да проверят и структурите на Химимпорт, ЦКБ, Зърнени Храни, Сила, Съгласие, Конкорд Асет Мениждънт, Велграф, Армеец и подобните им компании, свързаните им лица и дали няма да намерят някое нарушение в цялата им плеяда от компании и сложни финансови взаимоотношения... интересно как тези компании винаги са сред най-читавите и стриктни на целия небосклон от финансови участници в България... , а пък някои неудобни за тях, все са им криви ...явно все пак трябва да отчетат дейност в опазване на законите на страната...просто мнение, не е препоръка...(туко виж се появи някой честен и доблестен, който да не го е страх да обърне каручката...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още