IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EIOPA ще прави методологията за стрес тестовете в застрахователния сектор

КФН все пак пуска обществена поръчка за организацията и провеждането на оценката

18:20 | 17.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
EIOPA ще прави методологията за стрес тестовете в застрахователния сектор

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) ще изработи методологията за извършване на стрес тестовете на българските застрахователи и презастрахователи на индивидуално и групово ниво. Това е решила Комисията за финансов надзор (КФН) днес, става ясно от съобщение, поместено на сайта на регулатора.

Решението на надзорния орган е взето по препоръка на Управляващия комитет, който работи по проверката на активите на пенсионните фондове и балансите на застрахователните компании.

Припомняме, че Управляващият комитет включва представители от КФН и EIOPA, както и от Министерството на финансите, Българска народна банка, Европейската комисия и Европейския орган за ценна книжа и пазари ESMA.

Въпреки това КФН стартира процедура за провеждане на обществена поръчка за избор на независимо външно лице, което да осъществи организирането и провеждането на стрес тестове на застрахователите и презастрахователите на българския пазар.

Т.е. кандидатите ще трябва да се заемат само с организацията и провеждането на теста, а не и със съставянето на методологията.

„Цената за обществената поръчка, обявена от КФН, отразява стеснения обхват на задачата“, посочват от регулатора.

Но на сайта му все още не са публикувани документите за поръчката, от които трябва да се разбере повече не само за цената, но и сроковете, и изискванията към кандидатите, например. Припомняме, че в началото на август кабинетът отпусна на КФН 2,4 млн. лв., колкото е определената прогнозна стойност. Но все пак от документите следва да се разбере каква ще е цената.

Припомняме и че единственият желаещ да състави методологията, по която сега се извършва прегледът на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите - Обединение „Регионален Консорциум Ърнст & Янг”, предложи 1 359 302 лв. без ДДС.

Стрес тестовете и за застрахователните компании се организират на основание на параграф 10, т. 4 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Със законова промяна от края на юли се даде възможност и застрахователните дружества да бъдат подложени на тежки хипотетични неблагоприятни сценарии, по подобие на тези в банковия сектор, които приключиха с оповестяването на резултатите в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още