fallback

Хювефарма отново повиши офертата си за изкупуване на акциите на Биовет

Компанията на Кирил Домусчиев вдигна цената на 15,03 лв. за акция

17:39 | 11.10.16 г. 1

Хювефарма ЕООД отправи ново търгово предложение за акциите на миноритарните акционери в Биовет АД, този път на цена от 15,03 лв., след като в началото на септември компанията на Кирил Домусчиев вдигна цената от 13,3 лв. на 14,4 лв. Това става ясно от становище на управителния съвет на пещерската компания, разпространено чрез БФБ – София.

В уведомлението изрично се посочва, че Комисията за финансов надзор (КФН) още не е взела отношение.

Припомняме, че след проведено на 20 септември заседание КФН издаде окончателна забрана за публикуване на търгово предложение от „Хювефарма” ЕООД за закупуване на акции от капитала на Биовет АД.

След въпрос на Investor.bg от Комисията посочиха, че търговото предложение може да се смята за окончателно приключило след наложената забрана. "По него не може да се предприемат повече никакви действия", заявиха от Комисията. 

Регулаторът обясни още, че предложителят има право да отправи ново търгово предложение, но процесът стартира от абсолютно начало. КФН трябва да провери отново дали всички нормативни изисквания са изпълнени, както и да се убеди, че цената е достатъчно добре обоснована и справедлива.

Не е задължително предложителят да посочи по-висока цена, изрично отбелязват от КФН. От Комисията посочиха, че засега при тях няма регистрирано ново предложение. 

Новопредложената цена отново не надвишава пазарната стойност на акциите на Биовет. 

„Търговият предложител продължава с опитите да отправи търгово предложение на несправедлива за миноритарните акционери цена", коментира за Investor.bg инвестиционният посредник "София интернешънъл секюритиз" (СИС), който обжалва предишната оферта пред КФН.

Доводите за становището им отново са свързани с представената на Общото събрание на акционерите в средата за годината оценка на компанията, която оцени акцията на 19,36 лв., както и с "доста позитивните финансови резултати, публикувани след това".

"Надяваме се КФН и в този случай да защити правата на миноритарните акционери", коментираха още от СИС.

На 18 юли Хювефарма ЕООД и Опортюнити 2009 ЕАД са сключили споразумение за следване на обща политика по управление на Биовет, включващо съвместно упражняване на правата на глас по притежаваните общо 6 105 380 броя обикновени, безналични акции. Те представляват 90,005% от гласовете в общото събрание на Биовет АД.

Става дума за закупуване чрез инвестиционен посредник „Дилингова финансова компания” АД на 677 998 броя акции от капитала на пещерското дружество, представляващи 9,99% от капитала на Биовет.

Срокът за приемане на новото търгово предложение е 28 дни от датата на публикуването му. Придобиването ще се финансира от Хювефарма, като за целта ще бъдат използвани собствени средства на дружеството.

Намеренията на търговия предложител в лицето на Хювефарма не включват преобразуване или прекратяване на Биовет АД. Не се предвиждат и промени в  размера на капитала на дружеството в срок от една година. Няма да има и промени в предмета на дейност и на основната дейност, както и на финансовата стратегия през текущата и следващата финансова година.

Усилията на предложителия са насочени към увеличаване на приходите от продажби на продукция и повишаване на рентабилността. Очакванията са в близките няколко години Биовет да продължава да реализира положителен финансов резултат.

Предвижданията са бъдещото развитие на дружеството да продължи да бъде свързано с увеличаване на износа на продукция за страните от ЕС и трети държави.

До късния следобед днес акции на дружеството не бяха търгувани от 7 октомври, но след новината бяха сключени четири сделки. Цената на книжата нарасна с 1,2% до 16 лв. за брой, а оборотът възлезе на 14,9 хил. лв.

От началото на годината акциите на пещерската компания поскъпват с 34,45%, а през последните 12 месеца ръстът в цената достига 39,74%. Пазарната капитализация е 108,534 млн. лв.

Свързани компании:

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
fallback