IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите изпращат седмицата с ръстове

Пазарът е приел хвърлената ръкавица от страна на БТФ EXPAT BULGARIA SOFIX UCITS ETF, коментира Галина Зайцева

18:23 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

След силно начало на борсовата седмица, последвано от два поредни дни на спадащи индекси, все пак в последния борсов ден и четирите измерителя на Българската фондова борса приключиха сесията на зелена територия.

Индексът на най-ликвидните компании у нас SOFIX се покачи в петък с 0,73% до 530,21 пункта. Най-високото си ниво през седмицата той достигна на 1 ноември, когато докосна нива от 537,03 пункта, а два дни по-късно – 3 ноември падна до 526,37 пункта.

Графика: Движението на SOFIX през последната седмица, Investor.bg

По-широкият BGBX40 добави 0,65% към стойността си до 100,61 пункта, като , а секторният BGREIT прибави 0,21% до 104,20 пункта. Равнопретегленият BGTR30 се изкачи с 0,45% до 419,90 пункта.

Оборотът в петък остана сравнително нисък на фона на нивата, на които свикнахме през последните седмици, като изтъргуваният обем на регулоиран пазар възлезе на 786,4 хил. лв. след 165 сделки.

"Ако предизборната треска в САЩ явно се отразява и на пазарните настроения, на БФБ тази седмица по-скоро бяхме свидетели на „циганско лято“, а връзка с предстоящите президентски избори у нас даже не се и прокрадва", коментира пред Investor.bg старши брокерът в инвестиционния посредник „София Интернешънъл Секюритис“ Галина Зайцева.
 
"Пазарът е приел хвърлената ръкавица от страна на БТФ EXPAT BULGARIA SOFIX UCITS ETF, като ще бъде интересно да видим как ще се развие това предизвикателство", обясни тя.
 
"Активите на фонда надхвърлят сумата от  2 млн. лева. Изтъргуваните обеми на седмична база продължават да са даже по-високи, сравними с част от дружествата в SOFIX. За седмицата са изтъргувани близо 267 хиляди  дяла, а SOFIX бележи нови рекорди, последван и от най-висока цена на дял от ETFa - 1,084 лева", коментира Зайцева. 

По думите ѝ днешната сесия не предложи атрактивни сделки и активност за разлика от борсовите сесии по-рано през седмицата.

"През изминалите дни движения бяха регистрирани и в двете посоки, продиктувани и от отчетите на публичните компании", смята брокерът. 

Според нея най-силно от публикуваните резултати бяха засегнати компаниите от SOFIX, като  в положителна посока през седмицата се движеха акции на М+С Хидравлик АД , Стара Планина АД, Монбат АД, Софарма АД и Фонд за недвижими имоти АДСИЦ.  Със спадове приключиха седмицата акциите на Неохим АД, Алкомет АД. Акциите на Спиди АД и СИРМА ГРУП ХОЛДИНГ АД-СОФИЯ.

Днес печелившите бяха повече от губещите, като акциите на 20 компании поскъпнаха, на 8 поевтиняха, а на 9 останаха без промяна.

Лидер по оборот днес е Велграф Асет Мениджмънт АД с 400 хил. лв., над половината от общия обем. На второ място е Химимпорт АД с 88,9 хил.лв, следван от Неохим АД с 61,3 хил. лв.

Най-печелившото дружество за деня беше ЧЕЗ Електро България АД след ръст в цената на книжата от 8,3% до 13 лв. Втори е Химимпорт, след като акциите му поскъпнаха с 1,7%, а на трета позиция се нарежда Монбат – с ръст от 1,7% до 5,85 лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Най-губещото дружество за деня е Прайм Пропърти БГ АДСИЦ, след като книжата му поевтиняха с 14,8% до 0,23 лв. На второ място е Неохим с понижение в цената от 1,1%, а на следващо място се нарежда Трейс Груп Холд – със спад в цената от 0,4% до 5 лв.

Сред по-важните корпоративни новини от деня е решението на Съвета на директорите на „Софарма” АД  за изкупуването на до 100% от капитала на фармацевтичната компанията “Вета Фарма” АД.

Компанията обяви 11%  спад на продажбите на външни пазари през първите десет месеца от годината в сравнение със същия период на миналата година. 

По-рано днес стана ясно, че инвестиционната програма на Алкомет АД за 2016 – 2017 г. е финализирана и финансово подсигурена. Общата инвестиция е в размер на 36 млн. евро и ще обхване трите основни цеха. 

От взетите от КФН решения по време на последното им заседание стана ясно, че Комисията е потвърдила проспекта за публично предлагане на дялове и документа с ключовата информация за инвеститорите на договорен фонд „ДСК Глобални компании”.

Свързани компании:

Велграф Асет Мениджмънт АД(VAM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още