IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF отново вдигна адреналина на борсата

Следизборните понижения бяха заменени от големи сделки и рекорден оборот

19:35 | 07.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

След като борсовите индекси започнаха деня по-скоро със „следизборни“ понижения, БФБ бързо успя да се отърси от първоначалната несигурност с няколко големи сделки и рекорден оборот от 19,5 млн. лв.

Новината за подкрепата на големи инвеститори за първия борсово търгуван фонд неминуемо увеличи адреналина на пазарните участници днес.

„След почти предизвестените изборни резултати първата борсова сесия за седмицата започна малко нервно. Разпродажби в истинския смисъл на думата нямаше и повечето сделки в началото на деня изглеждаха по-скоро като автоматична реакция на повишената вероятност да осъмнем без правителство следващия понеделник“, коментира пред Investor.bg портфолио мениджърът в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД Гено Тонев.

Въпреки това краткотрайната несигурност бързо беше заменена с рекордни ценови ръстове, съпроводени от големи обеми, които според Галина Зайцева, брокер в София Интернешънъл Секюритис, дават надежда, че „БФБ ще изпълзи от хралупката на неатрактивните балкански капиталови пазари“.

Дали продължаващият ръст най-сетне не е привлякъл големи институционални инвеститори?

„Надеждите ни са, че ще станем свидетели на възраждане на интереса към БФБ и ще успеем да си припомним обемите и сесиите отпреди 10 години“, заяви тя.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Определено големите движения днес са засегнали основно акциите oт основния индекс SOFIX. Според нея това може да спомогне амбициозната програма на ETF-a да бъде осъществена още преди края на тази година.

“Неминуемо всички започват да си задават въпрос - възможно ли един продукт или фонд да бъде поводът зажаднялите за движения инвеститори да се върнат към пазара“, коментира Зайцева.

Въпреки това според нея още е рано да говорим за устойчива тенденция, макар всички да таят надежда случващото се да не е временно явление.

По думите й едно е сигурно – БФБ започва да привлича все по-силно вниманието на малки и големи инвеститори.

Индексът на най-ликвидните акции SOFIX днес се повиши с 3,97% до 551,27 пункта. По-широкият BGBX40 нарасна с 2,56% до 103,19 пункта. Секторният BGREIT прибави 1,60% към стойността си, а равнопретегленият BGTR30 се покачи с 2,09% до 428,68 пункта.

Днес на регулиран пазар бяха сключени 719 сделки.

Поводът за въодушевлението на борсата отново е Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, който получи поръчки за издаване на дялове на първичен пазар на обща стойност над 22 милиона лева от четири пенсионни дружества, управляващи едни от най-големите по размер пенсионни фондове в България – ПОК „Доверие“, ПОД „Алианц България“, ПОК „ДСК Родина“ и „НН“ ПОД.

Индексният фонд с борсов код BGX достига по този начин над 24 милиона лева стойност на активите по-малко от месец и половина след регистрирането му за търговия на борсата на 27 септември.

„През следващите дни ще чакаме потвърждение, но характера на сделките изглежда като така важното първо влизане на голям институционален инвеститор в първия борсово търгуван фонд – Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF“, заяви от своя страна Тонев.

„В цялата суматоха около размяната на големи пакети, някак неусетно времето отлетя и мисля, че повечето активни участници на БФБ нямат търпение да дойде следващия ден. Добре, че няма избори поне до неделя“, коментира още той.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Днес най-печелившото дружество е Индустриален Капитал Холдинг АД
с ръст в цената на акциите от 21,2% и оборот от 118,8 хил. лв. На второ място е Индустриален Холдинг България АД, като акциите му поскъпнаха със 7,8%, а оборотът възлезе на 498,3 хил. лв.

На трета позиция е Стара планина холд АД с ръст от 7,6% и изтъргуван обем от над 500 хил. лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Лидер по оборот е Софарма АД
с 8,26 млн. лв. и поскъпване на книжата с 3,8% до 3,04 лв. На второ място е  Химимпорт с оборот от 2,67 млн. лв., а трети е Адванс Терафонд АДСИЦ с 1,4 млн. лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Най-губещото дружество за деня е Сирма Груп Холдинг АД
със спад в цената на акциите от 4% до 0,96 лв. Дружеството реализира оборот от 21,3 хил. лв.На второ място и трето място са ЧЕЗ Електро България АД и Химимпорт с понижения от 3,8% и съответно 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още