IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: Приключваме годината по-добре, отколкото я започнахме

Според изпълнителния директор на БФБ положителното развитие на борсата може да продължи и догодина

17:04 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<div 23px="" class="c" clear:="" color:="" cursor:="" line-height:="" margin:="" pt="" style="font-size: 16px; font-family: " word-wrap:="">
	<span style="font-size: 12px;">И</span><strong style="font-size: 12px;">зпълнителният директор на БФБ Иван Такев.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></strong></div>
Изпълнителният директор на БФБ Иван Такев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Твърде рано е да се говори за възраждане на възходящия тренд на българската фондова борса (БФБ), но виждаме поредното IPO и се надяваме през следващата година това да продължи“. Така изпълнителният директор на БФБ Иван Такев коментира пред Investor.bg изминаващата борсова година и стъпването на втората технологична компания за година на БФБ.

Според Такев положителното развитие на борсата може да продължи, като предпоставка за това са планираните допълнителни мерки, улесняващи набирането на капитал през борсата, включително и стартирането на многостранна платформа за търговия, която да позволи на по-малки компании да се възползват от предимствата, които капиталовите пазари дават за финансиране на бизнеса.

Такев изрази надежда, че трендът ще продължи и ще видим още много компании, като Алтерко холдинг.

В опит да осигури това Съветът за развитие на капиталовия пазар одобри стратегия за неговото развитие. „Набелязани са много мерки. Наистина част от тях са в посока способстване набирането на капитал. Ние приветстваме абсолютно всяка компания, която счете, че има нужда и може да разчита за разрастване на своя бизнес на капиталовите пазари“, заяви Такев.

По думите по-специално фокусът ще падне върху по-малки компании, които са преодолели началните стъпки на своето развитие, но в последствие имат необходимост от финансиране, което не могат да наберат например от банките.

В този смисъл според него опитът е именно да се запълни дупката, която в момента съществува между  банковото финансиране, което се отпуска при точно определени условия, и капиталовия пазар, който е подходящ за малко по-големи предлагания и по-големи компании.

„Отворени сме към всички сектори. По дефиниция IT секторът е доста по-добър и подходящ за финансиране през капиталовите пазари, доколкото структурата на дейността не предполага възможност за предоставяне на големи обезпечения, каквито са необходими при по-големите банкови финансирания, и е доста бързо развиващ се“, заяви Такев.

Неговата цялостна равносметка за годината е по-скоро положителна.

„Годината като че ли завършва доста по-добре, отколкото започна. Оптимисти сме в резултат на това, което беше отбелязано през третото и четвъртото тримесечие. Разбира се, годината все още не е завършила. Има още един цял месец, но като цяло сантиментът на участниците е доста по-добър отпреди, което ни прави оптимисти за следващата година“, отбеляза Такев.

Той посочи, че безспорно най-скорошното и най-позитивното от гледна точка на случилото се през годината е стартирането в края на септември на борсово търгувания фонд, който следва движението на SOFIX. 

“Това е инструмент, от който пазарът имаше нужда много отдавна. Много добре е, че успя да бъде организиран по начин, по който набра сериозни активи спрямо размера на пазара и има амбиции за още по-голям размер на активите, което може да бъде само приветствано“.

„Реално беше демонстрирано, че когато има ясно изразена концепция какво може да бъде постигнато, то факторите, които ни ограничават могат да бъдат преодолени“, обясни Такев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още