IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН одобри проспект за увеличение на капитала на Еврохолд България

Така компанията има план за издаване на облигации в Ирландия и акции в България

08:26 | 13.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) е потвърдила проспект за първично публично предлагане на акции от Еврохолд България АД, показва решение на регулаторния орган от 12 декември.

Проспектът е за емисия обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, които да бъдат издадени от Еврохолд България АД в резултат на увеличаване на капитала на дружеството. Същият клас акции, а именно „обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас“ са сегашните акции на холдинга в обращение. Минималната емисионна стойност на подобни акции е 1 лв. на ценна книга, а последната им борсова цена е 0,71 лв., или с 29% по-ниска.

В миналото е имало случай на увеличение на капитала на Евроинс АД при емисионна цена над пазарната цена. Евроинс АД е част от групата на Еврохолд България АД.

Първоначално Еврохолд България АД имаше планове да издаде облигации до 100 млн. евро, гласуваха акционерите му на извънредно общо събрание от 28 декември 2015 г.

След това Централната банка на Ирландия одобри проспект на Еврохолд за EMTN програма през ноември 2016 г. Това е програма за необезпечени средносрочни еврооблигации (Euro Medium Term Note Programme).  От холдинга обявиха, че тя ще позволи на холдинга при необходимост да привлича финансиране на части, в избрани от компанията периоди и при благоприятна пазарна среда, съобщи ръководството на компанията.

Сега има одобрен проспект и от КФН, този път за акции. Няма нарочно решение за увеличение на капитала с акции на акционерите в близкото минало, но в устава на Еврохолд е записано, че Управителният му съвет има право да приема решения за увеличаване на капитала до 400 млн. лв. за срок от 5 години след вписване в Търговския регистър на изменението в устава, прието с решение на акционерите от 30 юни 2011 г. Това е станало на 8 юли 2011 г. Съответно до 8 юли тази година Управителният съвет на Еврохолд е взел решение за увеличението на капитала с акции и след това е внесъл проспект в КФН, който вече е и одобрен.

В последно време Еврохолд не е комуникирал намерението си да издава акции и може би този проспект е част от инструментариума за набавяне на капитал, който холдингът иска да има. От една страна, това са облигации, от друга - акции, за да може да реагира по-гъвкаво спрямо целите си. Investor.bg отправи питане до Еврохолд за целта на проспекта за емисия акции.

Еврохолд отчете консолидирана печалба от 17,2 млн. лв. за деветмесечието на 2016 г.

Акциите на дружеството поевтиняват с 3,4% в последните 12 месеца до 0,71 лв. за брой и 90 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на Еврохолд България АД.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
keizer
преди 7 години
Марияне набухал си се тежко с таз хартия в това дружество. Да беше вместо това си беше купил една баничка - поне щеше да се нахраниш. Сега и баничка не може да си купиш и дъвки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още