IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИС, Елана, Юг Маркет и Бул тренд искат КФН да спре търговото за Биовет

Според посредниците прогнозните показатели в търговото предложение са нереалистично занижени и са под вече обявените за деветмесечието

09:14 | 15.12.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

СИС, Елана, Юг Маркет и Бул Тренд искат от Комисията за финансов надзор да спре течащото търгово предложение за акции на Биовет АД. Търговата цена, предложена от Хювефарма ЕООД, е 15,11 лв. на акция, като предложителят притежава 90,01%. Крайният срок за приемане на търговото предложение вече наближава - 19 декември 2016 г.

При наличие на законовите условия за това Хювефарма АД възнамерява да отпише Биовет от регистъра на публичните дружества и акциите му да престанат да се търгуват на Българска фондова борса (БФБ).

В тази ситуация четири юридически лица отправят писмо до КФН на 13 декември 2016 г. с искане да спре търговото предложение поради нереалистично ниски прогнозни приходи и печалби в обосновката.

Писмото е отправено от ИП София интернешънъл секюритиз АД (СИС), ИП Бул Тренд Брокеридж ООД, УД Елана Фонд Мениджмънт Д и УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД.

Компаниите изтъкват и фрапиращ пример за неточности в прогнозите в обосновната към търговото предложение. Там в оптимистичния сценарий е записана прогнозна оперативна печалба от 8,47 млн. лв. за цялата 2016 г., което е доста по-малко от оперативния резултат в размер на 13,3 млн. лв. за деветмесечието на 2016 г. При реалистичния сценарий разликата е над два пъти, пише в писмото.

В писмото се казва също, че заложеният в търговото предложение оперативен марж е значително по нискък от този, постигнат от Биовет АД в последните 7 години - средногодишно 6,7% спрямо едва 2,06% средногодишно в реалистичния сценарий до 2022 г., както и 4,95% в оптимистичния. В песимистичния пък е само 1,9% (всъщност близо до т. нар. реалистичен сценарий).

Самата Комисия за финансов надзор е цитирана в писмото на 4-те институции,  че с решение от 20 септември 2016 г. налага окончателна забрана на търговото предложение поради „заложени по-ниски прогнозни приходи и финансови резултати“ и „необосновано занижаване на нетните парични потоци на дружеството“.

След тази окончателна забрана обаче, на 31 октомври 2016 г. Хювефарма ЕООД регистрира последното търгово предложение за акции на Биовет АД, на което КФН не налага забрана и така на 21 ноември 2016 г. то е публикувано.

В писмото на СИС, Елана, Юг Маркет и Бул Тренд е записано, че „Комисията може мотивирано да прекрати търговото предложение преди изтичане на срока му“.

Investor.bg публикува пълния текст на писмото от СИС, Елана, Юг Маркет и Бул Тренд до КФН.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа
 

Свързани компании:

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Toranaga
преди 7 години
исках да ти напиша 1 Мио плюс-а !!!!!Толкова ли е трудно да се приложи формула от някой учебник?? с реални числа????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
3
rate up comment 7 rate down comment 1
nikon
преди 7 години
Проблем в нормативната база е че инвеститорите?включително и пенсионните фондове/,които в крайна сметка се засегнати от подобни ТП на практика няма как да защитят интересите си пред съда.Има няколко решения,според които те/ние/ нямат правен интерес да обжалват административния акт с който КФН допуска/не налага забрана на/ ТП.Така единствената възможност е да се молим на КФН да си свърши работата.И ако сега тази молба е отправена от няколко ИП и е отразена в икономическите медии,то колко подобни ТП и писма са останали не отразени и за тях се е писало само по форумите.Ако КФН отмени ТП ще се изложи,защото ще покаже безхаберие и некомпетентност или пък някаква зависимост,за това си мисля,че търговото ще си остане.Ако успее ще изкупят и останалите акции на тази цена,без да можем да направим нищо.За това не го приемайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Трябва да бъде забранено държавни фирми, които са приватизирани след 89 г., да бъдат отписвани от БФБ или друга борса, ако са листвани извън България.Биовет сигурно е поредната фирма съсипана нарочно, за да бъде придърпана от някой нашенски голям бизнесмен по време на демокрацията.През изминалите десетилетия производството на Биовет се е определяло според променящите се изисквания на пазара. Фирмата започва производствената си дейност през 1954 година с хлортетрациклин. БИОВЕТ може да се похвали с над 50 годишна история, съчетана с традиции в производството на продукти с приложение във ветеринарномедицинската практика. Днес продуктовото портфолио включва над 80 продукта, които се продават в повече от 80 страни в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Птица
преди 7 години
Хахахахахаха МОШЕНИЦИТЕ ВИКАТ, ДРЪЖТЕ МОШЕНИКА ХАХАХАМАЛКО КАПИТАЛОВ ПАЗАР, МАЛКО ИЗМАМНИЦИ И *** СТЕ, КАТО ПОЧНЕШ ОТ ИП-ТАТА ДО МАЖО-МУТРИТЕ, СМЕШНО Е КАТО НА ИЗВЪНЗЕМНА БОРСА Е ТУК!! ДЪРЖАВНА И СУПЕР НЕ ЕФЕКТИВНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още