IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

194 акционери на Биовет са приели търговото предложение

Те притежават общо 207 724 бр. акции в пещерското дружество

18:32 | 21.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

194 броя акционери на Биовет АД, притежаващи общо 207 724 бр. акции, са приели търговото предложение на Хювефарма, съобщи дружеството чрез БФБ – София.

Отправеното търгово предложение е за закупуването на 677 998 броя акции от капитала на пещерското дружество, представляващи 9,99% от капитала на Биовет, които не са собственост на мажоритарните акционери.

СИС, Елана, Юг Маркет и Бул Тренд поискаха от Комисията за финансов надзор да спре течащото търгово предложение за акции на Биовет АД. Търговата цена, предложена от Хювефарма ЕООД, е 15,11 лв. на акция, като предложителят притежава 90,01%. 

Компаниите изтъкват и фрапиращ пример за неточности в прогнозите в обосновката към търговото предложение. Там в оптимистичния сценарий е записана прогнозна оперативна печалба от 8,47 млн. лв. за цялата 2016 г., което е доста по-малко от оперативния резултат в размер на 13,3 млн. лв. за деветмесечието на 2016 г. При реалистичния сценарий разликата е над два пъти, пише в писмото.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В писмото се казва също, че заложеният в търговото предложение оперативен марж е значително по-нискък от този, постигнат от Биовет АД в последните 7 години - средногодишно 6,7% спрямо едва 2,06% средногодишно в реалистичния сценарий до 2022 г., както и 4,95% в оптимистичния. В песимистичния пък е само 1,9% (всъщност близо до т. нар. реалистичен сценарий).

КФН обаче настоя, че търговото предложение за Биовет отговоря на всички регулаторни изисквания. В своя официална позиция Комисията подчертава, че както регистрирането на търговото предложение представлява реализацията на право, така и приемането на това предложение е въпрос на избор от всеки акционер.

В този случай не е налице хипотезата за задължително изкупуване на притежаваното от всеки акционер участие в капитала на публичното дружество и поради това всеки акционер, който счита предложената цена за нееквивалентна на хипотетична претендирана стойност, би могъл да запази акционерното си участие в капитала на публичното дружество, посочиха още от КФН.


 

Свързани компании:

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още