fallback

Задават се две сигурни IPO-та на БФБ през 2017 г.

До месец май на вторичния пазар на борсата ще стартира търговия на държавни ценни книжа, съобщи изпълнителният директор Васил Големански

12:19 | 11.01.17 г. 1

Две сигурни първични публични предлагания (IPO) ще се случат на Българската фондова борса (БФБ) през 2017 г. Това обяви пред Investor.bg изпълнителният директор на борсата Васил Големански.

Той заяви, че в края на този месец или в началото на следващия ще влезе проспектът на компания, чието име към момента отказа да уточни. Големански посочи, че този път компанията няма да бъде от сектора на информационните технологии, а ще бъде от друг силно представен сектор на българския пазар.

По думите му въпросната компания ще се опита да набере през борсата 150 млн. лв., което е три пъти повече от общо набрания капитал на БФБ в размер на 49 млн. лева миналата година.

Името на другата компания с предстоящо IPO също остава неизвестно към момента.

Големански обяви още, че до месец май на вторичния пазар на борсата ще стартира търговия на държавни ценни книжа. Това на практика е малко по-рано от заложения срок в стратегията за развитие на българския капиталов пазар търговията да започне до средата на тази година.

От своя страна депутатът Делян Добрев, който беше награден от БФБ за личност с най-голям принос към развитието на капиталовия пазар в България през миналата година, също потвърди, че тази година предстоят две сигурни IPO-та, като изрази надежда те да бъдат 4.

По думите на Добрев от 14-те заложени мерки в стратегията могат да бъдат реализирани поне 10 през 2017 г. Според него ако това се случи, реализираният оборот на БФБ може да бъде повече от двоен в сравнение с 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 11.09.22 г.
fallback