fallback

До три месеца на БФБ ще могат да се търгуват европейски акции

Има списък с около 75 компании, които се търгуват на германската борса, както и на нюйоркската

15:40 | 11.01.17 г. 7

В следващите три месеца, до края на март или началото на април, може да бъде реализиран достъпът на европейски акции на нашия пазар, а до два месеца и на американски, обяви пред Investor.bg изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански.

По думите му има списък с около 75 компании, които се търгуват на германската борса, както и на нюйоркската.

„Ефектът върху борсата ще бъде това, че ще повиши оборота, а ефектът върху пазара е, че ще обърнем вниманието и към достъпа до тези активи, в които в момента инвестират нашите институционални и индивидуални инвеститори чрез посредници. Повечето пенсионни фондове и други институционални инвеститори инвестират в чужди активи. Защо да не им предоставим възможност да го правят през нас“, обясни Големански.

По време на събитието, на което бяха отличени инвестиционните посредници с най-добри резултати на БФБ през 2016 г., той заяви, че през годината са поставени основи за по-добро позициониране на българския капиталов пазар в българската икономика.

Като важна промяна за пазара Големански посочи осъществяването на приетата стратегия за развитието му. Все пак той допълни, че заради предсрочните избори приоритетите на стратегията са се изменили.

„Приоритетите се променят заради това, че някои от тях изискват законодателни промени, а при положение, че след няколко седмици няма да има парламент, който да ги реализира, ще трябва да изчакат нов парламент. Затова сме се концентрирали върху такива проекти, които в момента зависят изцяло от нас и не изискват законодателни промени", посочи той.

По-конкретно, те са свързани с международните акции на нашия пазар, с изграждане на връзки с други борси, свързани са с търговията на държавни ценни книжа (ДЦК) на борсата и опростяването на административните процедури.

Големански посочи, че през миналата година пазарната капитализация е достигнала 9,68 млрд. лв. спрямо 8,59 млрд. лв. през 2015 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
fallback