fallback

П.Динев: Влиянието на отчетите на БФБ беше съчетано с преструктуриране на БТФ Expat

Кратката двудневна корекция на българската борса приключи, коментира анализаторът

18:40 | 03.02.17 г.

Борсовата търговия през седмицата беше интензивна и разнопосочна. Излезлите в началото на седмицата отчети ще оказват влияние още няколко седмици, докато новата информация бъде напълно отразена в цените.

Това коментира пред Investor.bg анализаторът на ИП „Реал Финанс“ Петър Динев. 

По думите му добър отчет публикува Първа инвестиционна банка АД. Печалбата на банката след данъчно облагане надхвърли 90 млн. лева. "Вероятно периодът на значителни обезценки е приключил и това ще е новото нормално", обясни анализаторът. 

Повишение на печалбата показаха и ЦКБ АД и БАКБ АД, с което се затвърди доброто представяне на сектора, допълни той.

От Индустриалните компании с добър отчет се отличи Неохим АД. Печалбата на компанията беше подкрепена от по-големия спад в цената на природния газ в сравнение с цената на амониевия нитрат. При запазване на тенденциите от последните месеци можем да се надяваме на добри резултати и през 2017 г.

Алкомет АД отчете рекордна за историята на компанията печалба. Започналата инвестиционна програма ще разшири производството и е предпоставка за растеж в средносрочен и дългосрочен план. Софарма АД също показва подобрение на резултатите си.

Влиянието на отчетите беше съчетано с преструктуриране на активите на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. "С голяма степен на вероятност може да се предполага, че управляващото дружество прие политика по съобразяване на структурата на портфейла с ограниченията на проспекта. В следствие на това бяха разпродадени пакети от Първа инвестиционна банка АД, Албена АД, Стара планина холд АД и М+С хидравлик АД. Това принуди част от спекулантите да приберат печалбите си от последния месец, преди да са излезли резултатите от стрес тестовете на застрахователите и пенсионните компании", коментира Динев.

След като излязоха резултатите от стрес тестовете и приключи преструктурирането на портфейла на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, според него пазарът отново тръгва нагоре и кратката двудневна корекция приключи.

Индексите в последния борсов ден приключиха предимно с повишения, като SOFIX прибави 0,94% към стойността си, а по-широкият BGBX40 нарасна с 1,56% до 117,81 пункта. Секторният BGREIT беше единственият индекс, който отчете минимален дневен спад от 0,08%, докато равнопретегленият BGTR30 отчете ръст от 0,87% до 472,15 пункта. 
 
Седмичният резултат за SOFIX е спад от 1,062%. BGBX40 прибавя 0,076%, секторният BGREIT отписва 0,232% , а BGTR30 се повишава с 0,870%. 
 
Оборотът на регулиран пазар в петък възлезе на 1,317 млн. лв. За цялата седмица той надхвърли 5,3 млн. лв. 
 
Акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД поскъпнаха най-силно в днешната сесия, като прибавиха 9,1% към цената си. Най-губещата компания е ХипоКредит - акциите отписаха 50% от цената. Лидер по оборот е Първа инвестиционна банка с 695,4 хил. лв. Акциите на компанията поскъпнаха с 8,7% до 3,97 лв. 
 
За седмицата само три от компаниите от SOFIX повишиха цената си - Холдинг Варна AД (5,57%), ТБ Първа Инвестиционна Банка (4,72%) и Монбат (1,52%). Акциите на Трейс Груп Холд останаха без промяна в цената, а книжата на останалите 11 дружества поевтиняха. 
 
Най-губещата компания за седмицата е Индустриален Капитал Холдинг АД със спад от 4,91%. Следва Стара планина холд АД (спад от 4,5%) и М+С Хидравлик АД (понижение от 4,19%). 
 
Лидер по оборот през седмицата е ТБ Първа Инвестиционна Банка с малко над 1 млн. лв. На второ място е Химимпорт АД с 499,5 хил. лв., а на трето - Стара планина холд АД с 376,3 лв. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
fallback