IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дружба стъкларски заводи скоро може да не е публична компания?

Кипърското дружество Барек Овърсийз Лимитид отправи търгово предложение към компанията с намерението да я изтегли от борсата

10:50 | 10.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кипърското дружество Барек Овърсийз Лимитид е отправило търгово предложение за закупуване на акциите на останалите акционери на Дружба Стъкларски Заводи АД, като възнамерява да поиска отписване на компанията от регистъра на публичните дружества, става ясно от съобщение, разпространено от  БФБ – София.

Барек Овърсийз Лимитид притежава пряко и чрез свързани лица общо 99,24 % от акциите с право на глас на „Дружба Стъкларски Заводи“.

Обект на търговото предложение са 405 652 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас, представляващи 0,76 % от капитала на производителя на стъкло.

Предложената цена по търговото предложение е в размер на 3,70 лева за една акция. Инвестиционният посредник, който води процедурата, е „Балканска консултантска компания“.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Срокът за приемането на търговото предложение е 28 дни, считано от деня на публикуването на новината. Барек Овърсийз Лимитид обяви, че след изтичане на срока за приемане на предложението "Дружба Стъкларски Заводи" може да престане да бъде публично, тъй като търговият предложител възнамерява да поиска отписването му от регистъра на публичните дружества, воден от Комисията за финансов надзор (КФН).

КФН все още не е взела отношение по търговото предложение.

Към края на 2016 г. главни акционери в дружеството са Барек Оверсийз с 52,3 % от капитала и Гласинвест с 46,9%.

На 26 януари 2017 г. португалското предприятие БА Глас I придоби непряк контрол върху общо 99,24 % от акциите с права на глас от Дружба стъкларски заводи, т.е. 53 110 844 акции. Това става факт след покупката на 100% от капитала на дружеството Гластанк Б.В. (Нидерландия), което притежава 100 % от капитала на Гласинвест Лимитид (Кипър), което от своя страна притежава 100 % от капитала на Барек Овърсийз Лимитид (Кипър). За сделката Investor.bg писа първи още през октомври

Купувачът  BA Vidro в момента има 8 фабрики и 2400 служители в Испания, Полша, Португалия и Германия.  Компанията произвежда повече от 6 млрд. стъклени контейнера на година в десет цвята. Според отчета ѝ за 2015 г. приходите достигнат 580,9 млн. евро, a оперативната печалба възлиза на 126,2 млн. евро. 

„Дружба стъкларски заводи” АД е водещ производител на стъклени опаковки. Компанията произвежда своята продукция на две производствени площадки – в Пловдив и в София. 

Групата изнася своята продукция в над 20 страни в Европа и региона, като основни външни пазари са Гърция, Сърбия, Италия, Обединеното Кралство, Македония, Румъния, Албания и Украйна. Компанията е основен доставчик на международните производители на бирени и безалкохолни напитки.
На българския пазар „Дружба стъкларски заводи“ запазва позициите си на основен производител на опаковъчно стъкло за международните компании  - производители на вино, бира, алкохолни напитки, както и за компаниите в сферата на консервната промишленост. Компанията всъщност има три производствени звена - в София, но и в Пловдив и Нови Пазар, а през последните години осъществи няколко инвестиционни проекта.

При съществуващите общоикономически условия през годината компанията определя постигнатите производствени резултати като стабилни. Натоварването на производството е максимално близко до планираното.

Към края на четвърто тримесечие на 2016г. нетните приходи от обичайната дейност на „Дружба стъкларски заводи” възлизат на 220,7 млн. лв., като намалят с близо 3% на годишна база. Нетната печалба на дружеството към 31 декември 2016 г. е 17,3 млн. лв., а към същия период на 2015 г. тя е била 1,4 млн. лв.

Трайна тенденция е около 70% от продуктите, произведени от  “Дружба стъкларски заводи”, да се реализират на външни пазари. В същото време компанията има трайно присъствие и на българския пазар. 

Акциите на Дружба стъкларски заводи поскъпват с 2,48% от началото на годината, като през последната една година книжата повишават цената си с 91,30%. Пазарната капитализация е 353,209 млн. лв.
 

Свързани компании:

Дружба стъкларски заводи АД(4DR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още