IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите новини на БФБ тласнаха индексите нагоре

Експат обяви, че е подал документи за одобрение на 4 нови индексни борсово търгувани фонда

18:36 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След дълго колебание в коя посока да поемат индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) приключиха с ръстове на фона на новината за създаването на нови 4 борсово търгувани фонда.

Денят за основния индекс SOFIX започна на червено, като бенчмаркът остана на негативна територия до средата на деня. В късния следобед той успя да се оттласне и в крайна сметка да запише ръст от 0,14% до 613,07 пункта.

Малко по-голямо е повишението при BGBX40, който нарасна с 0,33% до 121,44 пункта, а BGTR30 се повиши с 0,81% до 490,02 пункта. Секторният BGREIT остана без промяна на ниво от 107,68 пункта.

Подкрепата дойде от управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт, което обяви, че е подало документи за одобрение на 4 нови индексни борсово търгувани фонда. Профилът на четирите фонда е пасивно да следват движението на основните индекси за акции на четири борси от региона на Централна и Източна Европа – Гърция, Румъния, Чехия и Полша.

Четирите фонда ще бъдат регистрирани за търговия на БФБ, а на следващ етап - и на чужди пазари. Управляващото дружество очаква сериозен интерес към четирите нови продукта както в България, така и от чуждестранни инвеститори, включително и от инвеститори от държавите, чиито индекси те ще следват.

Въпреки това интересът от страна на индивидуалните инвеститори у нас ще бъде незначителен, особено към пазари като Чехия и Полша, които са много далеч от нас, смята главният инвестиционен консултант в Елана Трейдинг  Цветослав Цачев.

„Възможно е институционалните инвеститори да купуват тези фондове на БФБ, но и Гърция, и Полша имат търгувани ETF-и по света“, обясни той пред Investor.bg.

Цачев определи инициативата за нови фондове, които се търгуват на БФБ, като „отлична“, защото това ще направи лесен достъпа на инвеститорите у нас до различни финансови инструменти.

Цачев коментира и инициативите на Министерство на икономиката да се въведе финансиране на IPO-та чрез ваучер.

„Всяка стъпка към развитие на капиталовия пазар у нас е в полза на икономиката, както за инвеститорите, така и за българските компании, които могат да се възползват от наличните средства. Те ще инвестират, ще разрастват дейността си и ще откриват нови работни места, но и капиталите ще се насочват към тях, вместо към акции на германски или американски акции“, заяви той.

В четвъртък оборотът на борсата остана под границата от 1 млн., като възлезе на 982,6 хил. лв. след 260 сделки с 51 емисии.

Лидерът по изтъргуван обем е и най-губещата компания за деня - Инвестиционна Компания Галата АД, с оборот от 348,8 хил. лв. и спад в цената от 8,8% до 1,55 лв.

На второ място по оборот е Захарни Заводи АД със 158,5 хил. лв. , а на трето място е Монбат с 80,5 хил. лв.

Най-печелившето дружество за деня е Доверие обединен холдинг с ръст от 16,3% до 1,94 лв. за акция.

Материалът има аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още