IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX приключва с ръст и деня, и месеца, и тримесечието

Риск апетитът намаля и вероятно ще остане на по-ниски нива до постигане на яснота за новото правителство и излизане на отчетите за първо тримесечие

18:44 | 31.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Основният индекс на Българската фондова борса (БФБ - София) изпрати март на зелена територия, като регистрира ръст както за месеца, така и през първото тримесечие, което приключи днес.

В последната борсова сесия през март SOFIX нарасна с 0,15%, като за първи път тази седмица имаше увеличение на стойността. През март индексът на най-ликвидните дружества се повиши с 3,5%, а от началото на годината отбеляза ръст от 8%.

В петък по-широкият BGBX40 се повиши с 0,08% до 124,90 пункта. За месеца ръстът при индекса е с 3,19%, а от началото на годината надминава 12,2%. Равнопретегленият BGTR30 нарасна с 0,31% до 503,81 пункта в петъчната сесия. За месеца също записва повишение – от 3,65%, както и за тримесечието – с 9,7%.

Секторният BGREIT днес приключи на червена територия. Въпреки това през март се повишава с 0,85%, а за трите месеца от януари ръстът е с 1,55%.

Най-печелившата компания в петък е Златен лев, която отчита най-голямо повишение за втори пореден ден, след като компанията обяви, че ще раздаде 0,33 лв. на акция под формата на дивидент. Най-губещата е Алтерко със спад от 6% в цената на книжата.

„През тази седмица борсата консолидира около достигнатите върхови нива. Броят сключени сделки намаля от 1632 през миналата седмица до 1403 през тази. Риск апетитът също намаля и вероятно ще остане на по-ниски нива до постигане на яснота за новото правителство и излизане на отчетите за първо тримесечие“, коментира пред Investor.bg финансовият анализатор на Реал Финанс Петър Динев.

По думите му някои инвеститори предпочетоха да си вземат реализираните печалби от последните месеци.

„Най-добре през седмицата се представиха акциите на Златен лев холдинг вследствие на очакванията за разпределяне на дивидент за 2016 година. От спадащите компании впечатление направиха Велде България, където търговото предложение разочарова инвеститорите, посочи Динев.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„От по-ликвидните акции значителен спад регистрираха книжата на Еврохолд. Книжата достигнаха дял от 4,14 процента в портфейла на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF при тегло в индекса SOFIX от 2,72 процента. Вероятно фондът е близо до своите лимити по позицията и в бъдеще трудно ще оказва подкрепа на цената“, коментира още анализаторът.

По негово мнение по-големи обеми от обичайното се изтъргуваха при Агрия груп холдинг, където днес се изтъргуваха 15 320 бройки при единична цена от 13,055 лева.

Нека погледнем отново към SOFIX и движението на акциите в състава му през последния месец и от началото на годината.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Сред печелившите през последната седмица
са Софарма (2,81%), Адванс Терафонд (1,04%) и Албена (0,16%). Губещите бяха повече като с най-голям спад е Монбат (-10,3%), следван от Еврохолд (-4,42%) и Алкомет (- 1,80%).

През март с най-много поскъпнаха акциите на Първа инвестиционна банка (26,68%). Книжата на Еврохолд прибавиха към цената си 16,41%, а трети по ръст е М+С Хидравлик с покачване от 12,37%. С най-голям спад през месеца приключва Централна кооперативна банка с понижение от 5,64%.

Равносметката от началото на годината показва, че Първа инвестиционна банка е повишила най-много цената на акциите си (45,97%). На второ място е Еврохолд България с 39,05% и Софарма с ръст от 31,21%. От началото на годината акциите на Алкомет прибавят 30,98% към цената на акциите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mysterious
преди 7 години
Проверете си цифрите, месечните изменения по-конкретно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още