fallback

В. Големански: Между 15 и 40 чуждестранни компании ще се търгуват на БФБ до 4 месеца

Провеждат се дискусии кои компании да бъдат регистрирани за търговия

08:27 | 04.05.17 г. 7

Между 15 и 40 европейски и американски компании ще се търгуват на Българската фондова борса (БФБ – София) в следващите между два и четири месеца. Това заяви в интервю пред Investor.bg изпълнителният директор на борсовия оператор Васил Големански.

„Имаме възможност да изберем от база данни с около 7 хил. компании, както европейски, така и американски“, уточни той, като допълни, че за да се допуснат за търговия на регулиран пазар, емисиите трябва да отговарят на определени регулаторни изисквания.

„Наши приблизителни оценки показват, че на този етап е възможно да листнем между 15 и 40 компании и между 50 и 80 компании на по-късен етап на многостранна система за търговия“, обясни Големански.

Във вторник стана ясно, че съвсем скоро българският фондов пазар може да разполага с лесен начин за търгуване и с чужди акции. БФБ – София създава нов борсов пазар BSE International, предназначен за емисии чуждестранни финансови инструменти, допуснати вече до търговия на регулиран пазар на страна членка на ЕС.

В уведомлението борсата посочва, че Комисията за финансов надзор (КФН) вече е издала одобрението за съответните промени в правилника за дейността на регулиран пазар.

„Предстои да извървим още стъпки. Започната е процедурата за получаване на код за идентификация на новия пазар (Market Identifier Code съгласно стандарт ISO 10383). Междувременно обсъждаме с нашия партньор Deutsche Boerse AG техническите настройки на пазар BSE International. Докато пазарът се създаде в съответствие с всички технически и административни изисквания, ще проведем дискусии с нашите членове и институционалните инвеститори кои компании да бъдат регистрирани за търговия, така че да се уверим, че отговаряме на техните очаквания и инвестиционни нужди“, отбеляза Големански.

Той обясни още, че ще бъдат изискани сертифицирани преводи на резюметата на проспектите, както и европейски паспорт от регулаторите за всички целеви компании с проспекти, съответстващи на европейското законодателство, за да бъдат регистрирани на регулиран пазар.

С този доста продължителен административен процес неговата оптимистична прогноза е първите чуджестранни финансови инструменти да бъдат допуснати за търговия на БФБ-София след не по-малко от 2 до 4 месеца.

По думите на Големански след като бъде направен анализ на възможностите за листване на компании на регулиран пазар, списъкът с дружества ще бъде предложен на участниците на борсата и институционални инвеститори, за да изразят своите инвестиционни предпочитания.

„Едва след това ще имаме готовност да продължим процедурата по сертифициран превод и паспортизация, за да пристъпим към тяхното листване“, подчерта той.

Един от въпросите, който вълнува най-много пазарните участници, са дивидентите – ще има ли такива и как ще се облагат приходите от дивиденти. „Разбира се, че дивиденти ще има“, обясни Големански в отговор. По думите му дивидентите ще се облагат според произхода им, като предстои да бъде направен преглед на националните законодателства в съответните страни.

Правилата за търговия на чуждестранни финансови инструменти

На пазар BSE International ще бъдат регистрирани за търговия финансови инструменти, които са допуснати вече до търговия на регулиран пазар в държава членка на ЕС.

Регистрацията на емисия на пазар BSE International задължително ще се извършва едновременно с допускането на маркет-мейкър по нея. Правилата за търговия на чуждестранните инструменти няма да се различават от тези за останалите инструменти, с изключение на някои детайли.

Минималният обем на поръчките, максималният размер на спреда на котировките, минималната стойност на котировката и статичните и динамичните диапазони за всеки инструмент ще се установяват поотделно при регистрацията му.

Първоначално търговията на BSE International ще стартира с акции, като в последствие в зависимост от инвеститорския интерес е възможно да бъдат допуснати и други финансови инструменти, като борсово търгувани фондове, облигации и други.

Според Големански BSE International ще е пазар, отворен за всички инвеститори. „В нашите проучвания до момента интерес ще има от страна на всички пазарни участници“, заяви той.

Предимствата на БФБ

„Основните предимства, които ние съвместно с Централен депозитар ще предложим, са по-ниски инфраструктурни разходи, работа с познати системи без нужда от съществени доработки на ползваните фронт и бек офис системи и, разбира се, по-ниски спрямо презграничните такси за търговия и сетълмент“, посочи Големански.

По думите му инвестиционните посредници ще имат възможност да добавят още един пазар към своите платформи за директен достъп без допълнителни разходи.

„Може би най-важният момент, е че финансовите инструменти ще се поддържат с клиентски партиди на Централен депозитар, което ще улесни съществено инвеститорите“, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
fallback