IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И рекордно студената зима не стопли резултатите на Топливо

Вместо печалба дружеството отчете удвояване на загубата за първото тримесечие

14:30 | 04.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор
И рекордно студената зима не стопли резултатите на Топливо

Вече е май и вероятно мнозина са позабравили затворените пътища от края на декември 2016 г. и януари 2017 г., рекордно студената зима от 30 години насам, но редакцията на Investor.bg ще напомни за тези природни явления. Защото именно те предизвикаха силен оптимизъм у някои инвеститори в акции на Топливо АД.

Така например на 10 януари 2017 г. инвеститорът с псевдоним Sashko пише в темата за Топливо АД в Коментари на Investor.bg “Времето е студено и работи за Топливо”.

На 11 януари 2017 г. друг инвеститор го подкрепя. Jordan 23 пише: "Да, така е, и всяка седмица вдигат цените на въглищата“. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Нека напомним, че голяма част от населението беше попривършило запасите от дърва за огрев и цената бе достигнала 100 лв./куб. м. спрямо нормалната цена от около 70-80 лв. При това 100 лв. се плащаха за кубик мокра (прясно отрязана) дървесина, която топли много по-малко от сухата.

На 13 февруари 2017 инвеститорът Sashko добавя нов щрих: „Кое, ако не това дружеството, трябва да расте при тоя бум в строителството?“. Поради липса на професионално анализаторско покритие на компанията подкрепяме тезите с коментари от непрофесионални инвеститори, но те правдиво отразяват очакванията през януари и февруари.

А сега дойде и времето за равносметката.

Ефектът от студеното време, повишените цени на отоплителните материали и от ръста в строителството за Топливо АД е... отрицателен.

Загубата на компанията се удвоява до 1,49 млн. лв. за първото тримесечие на 2017 г. спрямо загуба от 734 хил. лв. за същия период на 2016 г. Нетните приходи от продажби на продукция се запазват на ниво от 33,1 млн. лв.

За 5 юни 2017 г. е свикано Общо събрание на акционерите на дружеството, на което акционерите ще могат да попитат защо се се стигнало то тези резултати. В дневния ред на събранието е записано, че дивидент няма да бъде разпределян от печалбата за 2016 г. в размер на 95 хил. лв.

Нещо повече, предстои публикуването на консолидирания отчет за първото тримесечие на 2017 г., от който ще се види ефекта от дейността на Синергон Петролеум ЕООД. Последното е основен длъжник на Топливо АД и му беше прехвърлено през 2016 г. от Синергон холдинг АД.

Засега Синергон Петролеум ЕООД сякаш не добавя стойност към Топливо АД, защото консолидацията показа загуба на Топливо АД от 217 хил. лв. за 2016 г. спрямо неконсолидирана печалба от 95 хил. лв. Разликата от 312 хил. лв. вероятно е ефектът от дейността на Синергон Петролеум ЕООД.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по 1 акция от капитала на Топливо АД и на Синергон холдинг АД.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още