IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН прие на първо четене промени при търговото предлагане

Поправките целят привеждането на наредби в съответствие с действащите разпоредби на Закона за публично предлагане на ценни книжа

17:05 | 10.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо четене изменения и допълнения в две наредби, свързани с търгово предлагане за закупуване и замяна на акции и изискванията за обосновката на цената на акциите. Това става ясно от проведеното днес, 10 май, заседание на регулатора.

Предвидените промени в първата наредба (Наредба № 13 от 22.12.2003 г.) за търгово предлагане за закупуване и замяна на акции целят привеждането й в съответствие с действащите разпоредби на Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), както и отразяване на планирани промени в същия закон. С промените се предвижда отмяната на остарели текстове от Наредбата, които противоречат на разпоредбите на ЗППЦК след последните съществени изменения по отношение на уредбата на търговите предложения.

В наредбата са отразени предвидените изменения в ЗППЦК, касаещи облекчаване на реда за публикуване на търгово предложение, както и съобразяване на начина на публикуването му със съвременните средства за разпространяване на информация.

Предвижда се в наредбата също така да намерят отражение планираните изменения в ЗППЦК, касаещи удължаване на периода за изчисляване на средната претеглена пазарна цена на акциите – обект на търгово предложение, с цел постигане на по-голяма представителност на получената цена.

Втората наредба (Наредба № 41 от 11.06.2008 г.) е свързана с изискванията за обосновката на цената на акциите на публично дружество, включително към прилагането на оценъчни методи, в случаите на преобразуване, договор за съвместно предприятие и търгово предлагане.

В наредбата са отразени предвидените изменения в ЗППЦК, касаещи някои срокове по отношение на отправяне и осъществяване на процедура по търгово предложение. Предвижда се в наредбата да намерят отражение съвременни методи и практики, свързани с извършването на оценка на дружества и ценни книжа, както и да се прецизират действащи разпоредби по отношение на определянето на справедливата стойност на една акция.

Срокът за съгласуване на проектите е 30-дневен, или до 12 юни 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
be_google
преди 6 години
Пак не е ясно какво сте приели или предприели..срокове, среднопретеглена цена...БАЛИП това ли ви предложиха??? брокерите??? кажете ясно и точно- ПУБЛИЧНО ДРУЖЕСТВО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТПИСВА.....или ликвидация, или ако пък е толкова антидемократично да е на борсата- да дават 3 пъти над историческият върх и да си шиват и да бягат тогава от публичността и прозрачноста. Или маджоритар на който НЕ МУ ХАРЕСВА БОРСАТА да слага пакета на пазара и ЧАОООООООООООООООООООООО! ПОМНИТЕ ЛИ НАВРЕМЕТО НА КОЛКО ПУСНАХТЕ ТЪРГОВОТО на едно варненско дружество??? При почти 150-200кинта ПЕЧАЛБА на акция търговото на колко мина??? на 110 май беше и начело с мен :))))) изуме гащите, взимаш трохите на украинския новобогаташ и бягаш преди да са те обрали съвсем......да сте живи и здрави, ама имам чувствуту как рано или късно ще осъдя някого за нещо свързано с капиталовия пазар в БГ. Нищо от написаното не може да се счита за препоръка за вземане на инвестиционно решение. нямам акции у онова дружество от варна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още