IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКР повиши перспективата на Синтетика до „стабилна“

Рейтингът на компанията показва добра способност за навременно посрещане на финансови задължения и добро финансово състояние

09:57 | 19.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българска агенция за кредитен рейтинг (БАКР) променя перспективата на глобалния рейтинг на Синтетика АД от "негативна“ на „стабилна“, съобщи компанията чрез БФБ – София.

Присъдените рейтинги на „Синтетика“ АД са: дългосрочен рейтинг ВВВ-, перспектива „стабилна“, който показва добра способност за навременно посрещане на финансови задължения, добро финансово състояние и умерена чувствителност към неблагоприятни изменения в политическата или икономическата среда. Кредитният риск се оценява като умерен.

Компанията има краткосрочен рейтинг А-3, отразяващ добро финансово състояние, умерена чувствителност към неблагоприятни изменения в политическата или икономическата среда.

Перспективата „стабилна“ отразява очаквания за запазване на рейтинговата категория в рамките на 1 година.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В съобщението се посочва, че изменението е вследствие на промяната в перспективата на държавния рейтинг на България от „негативна“ на „стабилна“, и с оглед на това, че държавният рейтинг се явява таван на глобалния рейтинг на „Синтетика“.

Дружеството приключва 2016 г. с печалба в размер на 5,9 млн. лв., което е близо два пъти по-малко в сравнение с печалбата от 11,4 млн. лв. година по-рано, показва консолидираният отчет на дружеството за четвъртото тримесечие на годината, разпространен чрез БФБ – София.

От общия финансов резултат принадлежаща на групата е печалба в размер на 2,4 млн. лв., а от неконтролиращо участие - в размер на 3,6 млн. лв. За сравнение, печалбата към 31 декември 2015 г. възлиза на 11,8 млн. лв., от които за групата – 5,3 млн. лв.

През последното тримесечие дружеството реализира загуба от 877 хил. лв., показват изчисленията на Investor.bg, като спрямо година по-рано загубата е близо 4 пъти по-малка. Между октомври и декември 2015 г. Синтетика губи 3,4 млн. лв.

Консолидираните приходи от производствена дейност на групата отчитат спад от 15,3%, като през отчетния период реализираните приходи са в размер на 6,7 млн. лв.

Консолидираните разходи за продължаваща производствена дейност на групата са в размер на 5,7 млн. лв., като намаляват в сравнение с малко над 7 млн. лв. година по-рано.

От началото на годината акциите на Синтетика поевтиняват с 1,77%, а през последните 12 месеца спадът в цената е с 0,26%. Пазарната капитализация е 116,7 млн. лв. 

Свързани компании:

Синтетика АД(SYN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още