IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спиди забавя темпото на ръст на приходите през 2017 г.

През първите девет месеца от годината компанията повиши вниманието върху управлението на разходите

11:52 | 31.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Деветте месеца на 2017 г. за Спиди отбелязаха значителни промени в динамиката през отделните тримесечия – с високи ръстове на приходите в началото на годината и увеличение на рентабилността през последното тримесечие, съобщи куриерската компания чрез БФБ – София.

През отчетния период Спиди повиши вниманието върху управлението на разходите. Целта е да се обвържат максимално разходите с превозените пратки и да се подобри рентабилноста. Предприети са мерки за подобряване на процесите и понижаване на разходите. Цените на някои услуги бяха повишени и се въведе по-стриктен контрол върху прилагането на правилата по отношение на стандартизацията на пратките и ценообразуването. В резултат, за последните три месеца EBITDA (печалбата преди лихви, данъци и амортизации) нарасна на годишна база с 31% на неконсолидирана и 37,7% на консолидирана база.

Увеличението на нетната печалба е още по-значително – с 29% на неконсолидирана и с 44,4% на консолидирана печалба. Само за последните три месеца ръстът е още по-значителен – 198,6% и 158,4%.

Темповете на ръст на приходите се забавят през текущата година на всички пазари и сегменти, като Румъния запазва по-висок ръст спрямо местния пазар. На индивидуална база куриерските услуги добавят 9,2% за периода от началото на годината и 12,9% на консолидирана база. Само за третото тримесечие ръстовете са съответно 5% и 8%.

Забавянето се дължи, както на увеличените цени (основно в Румъния), така и на прекратяването на договорите с клиенти, които компанията е обслужвала при незадоволителна рентабилност. Значително отражение върху приходите оказаха и силно понижената икономическа активност през летните месеци, по-силно отразена в България, посочват от дружеството. След силния ръст на разходите през първото тримесечие, през второто и особено последното тримесечие, Спиди значително ограничи своите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още