fallback

Фазерлес изпраща 2017 г. със загуба заради проблеми на основните пазари за износ

Разходите остават постоянни на фона на стопяващите се продажби, отчитат от дружеството

17:28 | 29.01.18 г.

Фазерлес АД приключва 2017 г. със загуба от 191 хил. лв. заради условно постоянните разходи, разпределени върху малкия обем приходи от продажби, показва междинният финансов отчет, оповестен чрез БФБ-София.

Силистренското предприятие изнася около 85% от продукцията си в страните от Европейския съюз (ЕС) и извън тях. От началото на втората половина на 2016 г. дружеството отчита сериозни проблеми на голяма част от своите пазари.

Основни пазари на Фазерлес в Южна Европа са повлияни от задълбочаването на икономическата криза. Финансовата устойчивост на фирмите е негативно повлияна, а това води до свиване на пазарите и увеличаване на риска, посочва дружеството в доклада за дейността си.

Неустойчивата политическа ситуация в Турция, оказваща влияние и на икономиката, също нарушава дейността на много от клиентите на Фазерлес. Това оказа влияние и върху износа на предприятието. Военните действия в Близкия изток затвориха един от традиционните пазари на дружеството.

Силната зависимост от тази ситуацията е определяща за слабите резултати за периода. Нетните приходи от продажби се свиват с около 26% към 31 декември 2017 г. до 10,6 млн. лв.

Производителят на дървесно-влакнести плочи и комбинирани опаковки е обезпечил със суровина основното производство. Договорена е доставка на ел.енергия от свободния пазар.

Към 31 декември основен акционер във Фазерлес е Фазеринвест АД с 58,59% от капитала.

През последната една година акциите на дружеството поевтиняват с 20% при пазарна капитализация от 18,54 млн. лв.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
fallback