fallback

54 застрахователни брокери дължат такси на Комисията за финансов надзор

Длъжници на регулатора на небанковия сектор са 1642 агенти-физически лица, 187 еднолични търговци-агенти и 836 юридически лица-агенти

17:59 | 18.06.18 г. 1

54 застрахователни брокери не са платили таксите, които дължат на Комисията за финансов надзор, съобщи небанковият финансов регулатор.

От справката от 18 юни се вижда, че освен брокерите, сред поднадзорните физически и юридически лица - длъжници са 1642 агенти-физически лица, 187 еднолични търговци-агенти и 836 юридически лица-агенти.

Сред тях фигурират още АДСИЦ, облигационни емисии на публични дружества и други емитенти, публични дружества.

Investor.bg припомня, че на 17 януари КФН обяви, че вече има нова Тарифа за надзорните такси, които всички регулирани от нея дружества – застрахователни компании, пенсионни фондове и инвестиционни посредници, трябва да ѝ плащат.

Тарифата е изготвена съгласно промените в Закона за КФН, които Народното събрание прие в края на миналата година. С тях се промени моделът за финансовата независимост на комисията, която от началото на 2018 г. трябва да се издържа от таксите за общ надзор и за конкретни надзорни услуги, а не както до 2018 г. – от субсидия от държавния бюджет.

От КФН напомнят, че съгласно разпоредби на Закона за Комисията за финансов надзор при неплащане в установения срок върху дължимите суми се начислява и дължи законна лихва за забава. Просрочените задължения за таксите за осъществяване на общ финансов надзор трябва да бъдат заплатени от поднадзорните лица заедно с дължимата лихва към момента на плащане. Лихвата за забава не е включена в посочените списъци и за нейното изчисляване може да се ползва лихвения калкулатор от страницата на КФН на адрес http://212.122.187.56:8088/Rates/Calculator.aspx   От небанковия финансов регулатор съобщават, че просрочените такси за осъществяване на общ финансов надзор подлежат на принудително изпълнение от публични изпълнители по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или от съдебни изпълнители по реда на Гражданския процесуален кодекс.

При неплащане на таксите за общ финансов надзор в установените срокове комисията и нейните органи могат да откажат предоставянето на административна услуга на поднадзорното лице до изпълнение на задължението му за заплащане на таксата заедно с начислените лихви за забава и разноските по образуваното изпълнително производство.

Обявените списъци на поднадзорни лица с непогасени в срок задължения за такси за осъществяване на общ финансов надзор за 2018 г. са актуални към 15 юни и ще бъдат актуализирани и публикувани на интернет страницата на Комисията за финансов надзор всяка седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
fallback