fallback

„Сирма груп холдинг“ планира рекордно обратно изкупуване - до 32% от капитала си

Сумата е до 20 млн. лв. За сравнение - „Монбат“ АД изкупи акции за около 6,5 млн. лв., а „Софарма“ АД - за около 40 млн. лв.

08:30 | 19.07.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор

„Сирма груп холдинг“ АД изненада българската инвестиционна общност с новината, че ще предложи на Общо събрание изкупуването на до 19 млн. собствени акции, или до 32% от капитала си. Общата сума на обратно изкупените акции може да достигне 20 млн. лв. Събранието на акционерите е свикано за 26 август 2019 г. След обяваването в четвъртък в 15:52 ч. на новината инвеститорите използваха оставащия малко над час търговия, за да изтласкат цената на акцията с 6,25% нагоре до 0,68 лв. за акция. Имаше и сделка при цена от 0,7 лв. за ценна книга.

Има обаче и два отрезвяващи факта. Единият е, че минималната предложена цена е 0,1 лв. за акция, което е в пъти под текущата пазарна цена. А освен това крайният срок за изкупуването е до 31 декември 2022 г., тоест след около три години и половина. Окуражаващ пък е фактът, че максималната предложена цена е 2 лв. на акция, както и, че към 31 март 2019 г. компанията има парични средства за 12,4 млн. лв.

Ако това обратно изкупуване се осъществи, то ще бъде рекордно като дял от капитала на голяма борсова компания - именно 32%.

Също така и сумата от 20 млн. лв. е впечатляваща, като би била  задмината само от „Софарма“ АД, която в един момент имаше 9,15 млн. обратно изкупени собствени акции за около 40 млн. лв. Монбат пък имаше 1,05 млн. собствени акции за около 6,5 млн. лв. преди да се раздели с тях. Около 3% от капитала си бе изкупила и „Албена“ АД, като те бяха използвани за компенсиране на акционери при сливането с „Албена инвест холдинг“ АД. Обратни изкупувания са правили също „София комерс – Заложни къщи“ АД, „Инвестор.БГ“ АД и други компании.

В края на 2015 г.  „Сирма груп холдинг“ АД излезе на борсата с увеличение на капитала при емисионна цена от 1,2 лв. на акция. През пролетта на 2019 г., обаче компанията не успя да привлече 19,8 млн. лв. при емисионна цена от 1 лв., като не достигна прага за успех от около 10 млн. лв.

В годините след излизането на борсата се забелязва намаление на дела от основни акционери в компанията, която няма мажоритарен акционер, а няколко средноголеми акционери, създатели на компанията. Възможно е обратното изкупуване да е опит за сключване на сделка с тези акционери, като им се осигури изход от инвестицията, без постоянно да натискат борсовата цена с продажбите си.

В интервю за Investor.bg изпълнителният директор на „Сирма груп холдинг“ АД Цветан Алексиев, каза, че „процесът на SPO беше голяма загуба на време“ и „В момента продължаваме да водим разговори с потенциални инвеститори. Най-заинтересовани са чужди фондове, които обаче не виждат потенциал в БФБ и предлагат делистване“.

Така в уравнението освен чужди инвеститори и делистване се включи и обратно изкупуване.  „Сирма груп холдинг“ АД отчете 217% ръст на консолидираната печалба до 1,85 млн. лв. за първото тримесечие на 2019 г.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
fallback