fallback

Маню Моравенов: Ще търсим адекватна формула за "спящите" акции

БФБ остава най-доброто място компаниите да набират капитал, коментира изпълнителният директор

17:37 | 10.10.19 г. 4

Трябва да се намери спойката между търсене и предлагане при ниската ликвидност на Българска фондова борса (БФБ). Това каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ на първата си обществена поява на форума „Силата на инвестициите“ на infostock.bg, месец след като беше избран на новия си пост.

„Имаме 10 ЕTF-и и сме на първо място в Централна е Източна Европа, след нас е Полша с пет, това е възможност да се заобиколи риска за ликвидност, посочи той какви са възможностите да се печели през борсово търгувани фондове и подчерта ролята им като инвестиционни продукти създадени за индивидуални инвеститори.

В търсене на доходност

Моравенов отчете, че над 30% от акциите, регистрирани на БФБ, са дивидентни, а за емитентите е трудно да намерят пари, но има и успешни примери като "Браво Пропърти Фонд АДСИЦ", за които се събра ресурс, защото „стана ясно как ще изплащат дивидент“. По думите му, когато се инвестира в капитал, е по-трудно, защото не може да се прогнозира какъв ще е дивидентът и се търсят варианти за договаряне.

„При тази ниска ликвидност за последните три години излезе само едно IPO на пазара“, напомни той, а през тази година през борсата са набрани едва 200 млн. лева капитал.

Според Моравенов ще продължи тенденцията на засилване на европейските регулации. Той пресметна, че регулираният пазар на БФБ е свързан с по-високо ниво на фиксирани разходи и при промяна на законодателството остава малък процент за правене на бизнес.

„Надявам се през следващия средносрочен период да се направи повече бизнес и да срещнем търсенето с предлагането“, прогнозира изпълнителният директор на БФБ и потвърди, че ще работи не само големи компании да намерят капитал на борсата, но и за растежа на малките и средните компании. Той се надява да се обърне трендът, защото сега „пазарът е близо до дъното“.

„За БФБ е важно да работи устойчиво и дългосрочно за доверието на инвеститорите, инфраструктурата работи добре“, коментира доц. Моравенов.

Повече инвестиции в компании в растеж

Инвестиционният банкер Мартин Димитров, директор „Корпоративни финанси“ в Първа финансово брокерска къща, уточни, че до юли 2019 г. са инвестирани 161 млн. лева  на капиталовия пазар, като добро средство за алтернативна форма за спестяване. Той е на мнение, че през последните пет години пазарът работи по-добре за дребните инвеститори, като трудностите са за институционалните.

„Българският капиталов пазар стои добре в региона и ако се преодолеят трудностите с новите регулации базата в момента е много добра – има много дивидентни акции, които могат да осигурят ликвидност на инвеститорите“, заяви инвестиционният банкер. Съветът му е всеки инвеститор да диверсифицира портфейла си и на място като БФБ, но да поглежда и към взаимни фондове, които осигуряват добра доходност, като при акциите в тях тя достига 16,1%.

Илиян Скарлатов, управляващ партньор на Mane Capital, е категоричен, че капиталовият пазар се отплаща  на емитентите като носи лесен и евтин достъп до капитали. Той напомни за ваучерната програма за фиксирани разходи, които борсата поема, за да може една компания да излезе на пазара, и въпреки регулациите този достъп е най-лесен през БФБ.

Експертите се обединиха около мнението, че на борсата е изградена необходимата инфраструктура и всички компании, които искат да имат достъп до капитал трябва да излязат на БФБ, като се съобразят с регулациите на Комисията за финансов надзор.

Индивидуалният инвеститор в български акции, листнати на БФБ, Стефан Стефанов смята, че периодът за инвестиции на капиталовия пазар е труден – ниски лихви, преструктуриране на портфейлите, като „от това страдаме 18 години“, но той се надява, че идват по-добри времена.

„Сега коефициентите, на които се търгуват българските компании, са по-ниски отколкото в региона“, посочи Стефанов и разкри, че в стратегията си не залага на дивидентни компании, а на такива, в които вижда растеж. Като перспективни той определи акциите на ПИБ и ЦКБ.

Маню Моравенов подчерта, че когато са атрактивни акциите има потенциал, но понякога няма инвестиционен интерес, особено при липса на доверие. Той е убеден, че историята няма да се повтори с преминалите кризи на капиталовия пазар, но като добър пример даде компенсаторните инструменти, които бяха качени на борсата  и правеха оборота на БФБ повече от всички останали за една -две години, особено след приватизацията на дялове от държавни предприятия.

„Ако има позитивни сигнали трябва да се хване вълната и да се провлияе на дългосрочните решения  на инвеститорите“, съветва изпълнителният директор на БФБ.

Илиян Скарлатов пак напомни за инициативата да се съберат във фонд неактивните акции и за пример даде Румъния. „На пазара му трябва нещо кардинално“, каза той и за такъв смята съставянето на фонд, който да обедени латентните акции. Той е категоричен, че „това не е екзотика след като гърците го измислиха, а румънците го правят“.

Доц. Моравенов съобщи, че трябва да се намери адекватната формула за т.нар. "спящи акции".

Мартин Димитров от ПФБК прогнозира, че приемането на България в еврозоната също може да е „силна новина за чуждестранните инвеститори“.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
fallback