fallback

Директори в „Сирма“ са се възползвали от бързи репо-сделки за 2,58 млн. лв.

Георги Маринов и Атанас Киряков са ползвали финансиране за 12 дни, което е бързо и лесно за осигуряване

10:38 | 19.12.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Бързо, евтино и лесно за осигуряване финансиране за кратък период от време. От това са се възползвали двама директори в „Сирма груп холдинг“ АД чрез бързи репо-сделки за 2,58 млн. лв. за 12 дни: от 6 декември до 18 декември 2019 г., научи Investor.bg.

На 6-и декември Георги Маринов и Атанас Киряков са заложили общо 8 113 881 акции на „Сирма груп холдинг“ АД срещу между 0,311 лв. и 0,337 лв. за всяка. Финансирането е осигурено от ИП „Карол“ АД, което реално става купувач на тези акции на около 50% от пазарната цена, със задължението да ги продаде обратно на двамата директори.

Съответно разликата до пазарната цена (между 0,33 лв. и около 0,63 лв.) се явява обезпечение (гаранция) за ИП „Карол“ АД. Ако финансиращата институция се чувства несигурна в ликвидността на предложените акции, може да поиска и по-голямо обезпечение, например 75%. Тогава за акция с пазарна цена 1 лв. продавачът ще бъде финансиран с 0,25 лв. и горницата от 0,75 лв. ще е гаранция.

За какво са използвани тези 2,58 млн. лв. за срок от 12 дни не става ясно. От „Сирма груп холдинг“ АД оставиха без отговори въпросите на Investor.bg по темата, включително и въпроса дали парите са използвани за лични цели на директорите, или за цели на дружеството.

Голямата гаранция и ликвидността на актива, както и фактът, че обезпечението е на името на кредитора, дават възможност такива сделки да стават много бързо, включително за минути – много по-бързо от банково или друго небанково финансиране.

Текущо лихвите на репо-пазара са около 8%, като редица спекуланти често ги използват за инвестиционни цели или за покриване на текущи нужди.

Именно репо-сделките с акции са една от хубавите страни на това да си публично дружество и очевидно директорите в „Сирма груп холдинг“ АД са се възползваха от нея.

 

 

 

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
fallback