fallback

„Телелинк БС“ започва проучване за листване на борсата във Франкфурт

Изпълнителният директор ще предприеме необходимите действия за допускането до търговия на акции на компанията, съобщи дружеството

11:16 | 18.01.21 г.

„Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ започва да проучва възможностите за листване на франкфуртската фондова борса, съобщи компанията чрез „БФБ – София“. Това е първият официален сигнал за намеренията на компанията, след като ръководството ú многократно е споделяло желанието си да разшири присъствието на чуждестранен пазар.

На 15 януари Управителният съвет е взел решение за „проучване на възможностите“, като е овластил изпълнителния директор Иван Житиянов да предприеме необходимите действия за допускане и осъществяване на търговия в избрания пазарен сегмент, без да посочва изрично дали това ще бъде TecDAX.

Изпълнителният директор на компанията Иван Житиянов обяви плановете си за излизане на германския и американския пазар в интервю пред Investor.bg още през лятото на 2019 г. По време на Investor Finance Forum в края на миналата година той потвърди, че листването на чуждестранна борса е част от стратегията за ликвидност, като изрази оптимизъм, че това ще се случи скоро въпреки пандемията.

„Имаме желание, но се забавихме малко с усилията  да разширим нашето присъствие на германския пазар. Надявам се сега да успеем да наваксаме. Начинът, по който расте компанията в момента, е по-скоро органичен. Присъствието ни на борсата в един момент може да ни помогне, ако решим да растем по друг начин. В момента това не е сред плановете ни. Но борсата е един инструмент, който можем да използваме в бъдеще“, каза тогава изпълнителният директор на технологичното дружество.

На 6 януари компанията обяви решението си да учреди еднолични дъщерни дружества на територията на САЩ и Германия съответно с капитал от 10 хил. и 30 хил. евро.

„Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ осъществи предлагането си на БФБ в два транша през юни и през септември, като инвеститорите приеха компанията много добре и тласнаха акциите нагоре с над 60% от дебюта насам.

Само преди дни намеренията си за излизане на борсата във Франкфурт обяви и „Алтерко“ АД след големия инвеститорски интерес от страна на потребители, партньори и институционални инвеститори в чужбина.

Листването цели да направи акциите на „Алтерко“ достъпни за повече инвеститори извън България, както и да предостави достъп на дружеството до повече възможности за финансиране и развитие на бизнеса.

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
fallback