fallback

КФН временно спря търговото предложение на "Геопост" за акциите на "Спиди"

Пазарната цена на книжата на дружеството вече премина над търговата цена, предложена от френската компания

14:51 | 28.04.21 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде временна забрана за търговото предложение на „Спиди“ АД заради открити „непълноти и несъответствия, които е необходимо да се отстранят“, става ясно от решенията на регулатора на 27 април.

В своите мотиви към решенията си КФН посочва, че към търговото предложение не е представен документ, удостоверяващ вписването на „Геопост“ СА в търговския и фирмен регистър по седалището на дружеството, но е представено извлечение за първоначално вписване на „Геопост“ СА, актуално към 9 декември 2020 г.

С оглед на това и доколкото информацията в представеното удостоверение е актуална към 9 декември 2020 г., е необходимо търговият предложител да представи декларация, че към датата на регистриране на настоящото търгово предложение не е настъпила промяна в актуалното състояние на дружеството, включително и по отношение на представителната власт на Борис Винкелман в качеството му на изпълнителен директор на „Геопост“ СА.

От българския регулатор желаят в случай, че след 9 декември 2020 г. е настъпила промяна, да се представи ново извлечение от търговския регистър във Франция, отразяващо състоянието на „Геопост“ СА, актуално към датата на настоящото търгово предложение.

Комисията настоява още за прецизиране в някои текстове на търговото предложение относно срока за приемане на предложението, предвидения ред за приемането му и начина на заплащане на цената.

С отлагането на търговото предложение времето за неговото приемане се отлага със седмици, в които вероятно ще бъдат публикувани финансовите резултати на „Спиди“ за първото тримесечие (очаквано да се случи до края на май).

Така акционерите ще имат време да се запознаят с консолидирания отчет за първите три месеца от годината. Ако резултатите са добри, пазарната цена е вероятно да се увеличи над търговата цена, предложена от „Геопост“, което може да откаже акционерите да продадат своите акции на по-ниска от пазарната цена.

В края на март „Геопост“ стана мажоритарен собственик на куриерското дружество, след като „Спиди Груп“ ООД прехвърли на френската комания 45% от акциите си. С това прехвърляне френската компания премина законовия праг от над 50% от правата на глас, над който е длъжна да отправи ново търгово предложение за изкупуване и на останалите книжа.

Днес акциите на „Спиди“ поскъпват с 1,89% до 81 лв. за брой, а „Геопост“ предложи цена до останалите акционери от 80 лв. за акция.

Компанията не притежава и иска да придобие до 1 623 711 броя акции, представляващи 30,19% от гласовете в общото събрание (ОСА) на „Спиди“ АД.

Френската компания притежава пряко 3 753 908 броя обикновени, безналични акции с право на глас, представляващи 69,81% от гласовете в ОСА.

От началото на годината акциите на „Спиди“ поскъпват с над 36% при пазарна капитализация от 435,587 млн. лв.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
fallback