IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Импулс" проби прага на Beam пазара и набра близо 6 млн. лв.

Акциите на дружеството бяха презаписани над 1,5 пъти

15:21 | 07.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Първичното публично предлагане на „ИмПулс I“ проби прага на Beam пазара. Компанията, която ще инвестира в растящи български фирми, набра максималните близо 6 милиона лева от пазара, като имаше над 1,5 пъти презаписване на акции, съобщи борсовият оператор.

Това е третото успешно IPO на пазара за растеж на малки и средни компании beam на Българска фондова борса.

„Инвеститорите показаха по безапелационен начин, че подкрепят амбициозните и иновативни български компании. Оттук насетне границата е само там, където стига мечтата на предприемачите”, коментира доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

БФБ допусна до търговия временна емисия акции, издадена от „ИмПулс I“ с цел осъществяване на първично публично предлагане на до 5 334 000 обикновени безналични акции. Номиналната стойност на една акция е 1 лв.

„Импулс I” АД е създадено от Николай Мартинов и Виктор Манев, които като създатели на „Импетус Капитал“ и „Импетус Партнърс“ откриха за „Българска фондова борса“ компаниите „Алтерко“ АД и „Биодит“. Съответно „ИмПулс I“ АД ще придобива и управлява дялови участия.

Мисията на новото дружество е да популяризира дяловото инвестиране сред българските инвеститори и да им даде възможност да участват в български или свързани с България растящи (growth stock) публични и непублични компании, също така в компании в сектори с двуцифрен ръст на продажбите в глобален мащаб, дружества, разпределящи редовно дивидент (dividend stock) и като цяло сектори, формиращи над 70% от растежа на българската икономика (IT, FinTech, модерна търговия, бързооборотни стоки, транспорт и логистика и др.) 

На този етап конкретни компании, в които ще инвестира дружеството, не са обявени. 

Фокусът на дейността на „ИмПулс I“ АД е да постига нарастване размера на направените инвестиции чрез прилагане на дългогодишен опит, знания и инвестиционни правила и изплащане на текущ доход към своите акционери под формата на дивидент в размер на 90% от печалбата на дружеството, която не включва ефектите от преоценки на инвестиции, казва се на уеб страницата на ИП „Карол“, който е мениджър по предлагането.

Компанията не изключи набирането на допълнителен ресурс при по-голям интерес към предлагането, но обяви, че най-ранното следващо увеличение на капитала ще бъде през следващия юли. А причината да не бъде избран основния пазар на БФБ за листването, вместо пазара за малки и средни предприятия, е свръхрегулациите.

Това е третото предлагане на пазара BEAM след успешните (силно презаписани, тоест със силен превес на търсенето над предлагането) на „Биодит“ АД през януари и на „Син Карс Индъстри“ АД през юни тази година. Обявено е и предлагане на „Инфинити Капитал“ АД, но засега няма точна дата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Т.е. фонд, който ще прелее капитала в друг фонд, вече набутан в никому неизвестни компании. Резултата са двойни такси и неясни печалби, на печелившите - честито (то ясно кои са и тоя път)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още