IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неконсолидираната печалба на "Лавена" се понижава с 29% през полугодието

Приходите през първите шест месеца от годината се свиват с 8% спрямо миналата година

15:47 | 28.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Финансовият резултат на производителя на етерични масла и козметични продукти „Лавена“ АД през първата половина на годината е печалба в размер на 1,1 млн. лв., като тя намалява с 29% спрямо година по-рано, показва неконсолидираният отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

През първото шестмесечие на 2021 г. “Лавена“ формира положителен доход на акция от 0,113 лв. при отчетена счетоводна печалба след облагане с данъци към 31 юни 2020 г. 1,6 млн. лв. и положителен доход на акция от 0,159 лв.

Общите приходи от дейността на „Лавена“ през първото шестмесечие на 2021 г. са близо 10 млн. лв., което е спад с 8% на годишна база.

Върху размера на приходите на дружеството най-голямо влияние имат приходите от продажба на продукция. Техният размер заема 96% от общите приходи през първото шестмесечие на 2021 г.

Общите разходи за дейността през първото полугодие са в размер на 8,7 млн. лв., като са намалели с 1% в сравнение с първата половина на 2020 г.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Разходите за амортизации нарастват от 607 хил. лв. през първото шестмесечие на 2020 г. до 654 хил. лв., което е увеличение с 47 хил. лв., или 8%. Увеличението на амортизациите спрямо предходни отчетни периоди се дължи не на промени в амортизационната политика на дружеството, а на непрекъснатото усъвършенстване и разширяване на производствените процеси в дружеството чрез инвестиции нови в машини и съоръжения, отчитат от козметичната компания.

Увеличението на собствения капитал към 30 юни 2021 г. с 821 хил. лв. спрямо края на миналата година се дължи главно на реализирана печалба на дружеството през шестмесечието след приспадане на дивидента за разпределение от печалбата за 2020 г. Намаление бележат дългосрочните задължения с 680 хил. лв., а краткосрочните задължения нарастват с 1,2 млн. лв.

В стойностно изражение привлеченият капитал нараства с 472 хил. лева. Увеличението на краткосрочните задължения се дължи главно на отчетеното задължение за дивидент от печалбата през 2020 г., както и на нарасналите задължения към доставчици.

Общото събрание на акционерите на дружеството на 15 юни взе решение за разпределяне на паричен дивидент от печалбата за миналата година в размер на 0,03 лв. на акция. Дивидентите започнаха да се изплащат на 12 юли, като изплащането ще продължи до 15 септември.

От началото на годината шуменското дружество не е обект на засилен интерес, като с негови акции са сключени само 29 сделки. През последната половин година цената им се попнижава с 2,56% при пазарна капитализация от 37,694 млн. лв.

Свързани компании:

Лавена АД(LAV)

Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още