IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ отчете стабилен ръст на общите приходи за първото полугодие

Нетната печалба на най-голямата банка с български капитал расте с 27,4% за периода

07:42 | 20.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Fibank (ПИБ) представи на среща с миноритарните  акционери финансовите резултати на банката и дейността ѝ през първите шест месеца от годината.

Aктивите на Първа инвестиционна банка достигат 10,8 млрд. лв., като по този показател тя запазва лидерското си място като най-голямата банка с български капитал и петата позиция спрямо целия банков сектор.

Депозитите от други клиенти към края на юни са в размер на 9 млрд. лв. Кредитният портфейл на банката възлиза на 6,1 млрд. лв., като нараства спрямо края на предходната година със 110 млн. лв. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Fibank отчете пред своите акционери  стабилен ръст на общите приходи  от банкови операции, които достигат 185 млн. лв. Ръстът идва по отношение  на нетния лихвен доход и  на приходите от такси и  комисиони. Печалбата преди данъчно  облагане за първото полугодие  на 2021 г. е 30,8 млн. лв., а нетният ѝ размер нараства с 27,4%.

Всички регулаторни коефициенти са значително по-високи от изискуемия минимум, като коефициентът на капиталова адекватност на Fibank към 30 юни 2021 г. достига 21.58%. Адекватността на капитала от първи ред е също 21.58%, а съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 18,01%.

Коефициентът на ликвидно покритие на банката към 30 юни 2021 г. достига 243,61%, а коефициентът на нетно стабилно финансиране 133.36 %, показвайки стабилна ликвидна позиция.

Счетоводният собствен капитал към края на юни 2021 г. възлиза на 1,201 млн. лв. и нараства с 23 млн. лв. за полугодието, главно поради реализираната печалба.

След представяне на официалните финансови данни ръководството на банката проведе дискусия с миноритарните акционери. Обсъди се стратегията на банката за намаляване на необслужваните кредити за периода до 2023 г. Разгледаха се регулаторните изисквания към банковия сектор в България и ЕС и очакванията за промени в бъдеще. Членовете на УС на ПИБ споделиха потенциалните възможности и регулаторните изисквания за бъдещо разпределяне на дивидент и процедури по обратно изкупуване на акции.
 

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
needle
преди 2 години
Добри цифри се докладват като се вземе предвид, че са по време на локдауни и коронакризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
QUANTUM
преди 2 години
Както изглежда ще пудрим сега цифрите, белким качим акцията и да продадем на някой балък, но да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още