IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН одобри вливането на "Нова Инс" в "Булстрад Виена Иншурънс Груп"

Регулаторът иска от "Блокс груп" АД допълнителна информация за емисия обезпечени облигации, издадени от дружеството, за допускането им до търговия

09:57 | 17.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) е одобрила вливането на Застрахователно дружество „Нова Инс“ ЕАД в Застрахователно акционерно дружество „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД, вижда се от решения, взети на последното заседание на регулатора.

ЗД „Нова Инс“ беше създадено, след като „Булстрад“ придоби „ОББ-Ей Ай Джи Застрахователно дружество“ АД през 2016 г.

Процедурата по придобиването започна през 2015 г., когато управителният съвет на „Булстрад“ одобри придобиването на всички 5 млн. акции от капитала на "ОББ-Ей Ай Джи“ за 3,2 млн. евро. Договорът за покупко-продажба беше подписан в края на май 2015 г., след което беше уведомена и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за сделката.

Към края на май 2021 г. „Булстрад“ е на второ място по пазарен дял на пазара по общо застраховане (12,2%), а „Нова Инс“ е на последно място. На животозастрахователния пазар „Булстрад“ е на трето място по пазарен дял с 22,4%. Дружеството е трето и по премиен приход по активно презастраховане към края на 2020 г., откогато са последните данни на регулатора.

От КФН са решили още да изпратят писмо до надзорния орган на Франция относно намерението на „Ес Ер Инс Застрахователен брокер“ ЕООД да извършва застрахователна дейност на нейна територия при условията на свободата на предоставяне на услуги. 

С отделно решение регулаторът иска от „Блокс груп“ АД, гр. София, допълнителна информация и документи във връзка с одобрение на проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия обезпечени облигации, издадени от дружеството.  

Комисията изпраща писмо и до управляващо дружество „Експат Асет Мениджмънт” ЕАД с искане за допълнителна информация и документи във връзка с издаване на разрешение за организиране и управление на борсово търгуван фонд (БТФ) “Borg AI Ultra UCITS ETF” („Борг АИ Ултра ЮСИТС БТФ“).

КФН одобрява и Огнян Георгиев за член на Съвета на директорите на управляващо дружество „Златен Лев Капитал“ ЕАД.

Свързани компании:

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още