IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага нови мерки за стимулиране на капиталовите пазари в ЕС

Въвежда се Европейска единна точка за достъп до публична информация, свързана с финансите и устойчивостта на дружествата в блока

20:50 | 26.11.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chriss J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chriss J. Ratcliffe/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) прие пакет от мерки за подобряване на способността на дружествата да набират капитал в целия ЕС и за гарантиране, че европейците получават най-добрите оферти за своите спестявания и инвестиции, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Мерките ще стимулират капиталовите пазари и ще спомогнат за икономическото възстановяване на Европа от кризата, предизвикана от COVID-19, както и за цифровия и екологичния преход, посочва се в съобщението.

Днешните предложения ще гарантират по-добър достъп на инвеститорите до данни за дружествата и търговията. Мерките също така ще насърчат дългосрочните инвестиции, а трансграничните продажби на инвестиционни фондове ще станат по-лесни и сигурни, поясняват от ЕК.

Въвежда се Европейска единна точка за достъп (ESAP), която ще предлага единна точка за достъп до публична информация, свързана с финансите и устойчивостта на дружествата в ЕС, и до информация за инвестиционните продукти на ЕС. Това ще даде на дружествата по-голяма видимост пред инвеститорите и ще разкрие повече източници на финансиране.

Това е особено важно за малките предприятия на малките капиталови пазари, тъй като те по-лесно ще бъдат на радарния екран на ЕС, но също и за международните инвеститори. ESAP ще съдържа и публикуваната от дружествата информация за устойчивостта, като това ще подпомогне постигането на целите на Европейския зелен пакт.

Според ЕК с промените се повишава привлекателността на европейските фондове за дългосрочни инвестиции (ЕФДИ) за инвеститорите и тяхната роля като допълнителен източник на финансиране за дружествата от ЕС. Ще се улесни и инвеститорите на дребно да инвестират в ЕФДИ, по-специално чрез премахването на минималния праг за инвестиции в размер на 10 000 евро, като същевременно се гарантира силната им защита.

Повишава се и интеграцията на пазара на алтернативни инвестиционни фондове. С предложението се хармонизират правилата, свързани с фондове, които предоставят заеми на дружества. Това ще улесни кредитирането на реалната икономика, като същевременно ще предпазва по-добре инвеститорите и ще осигури финансова стабилност, посочват от ЕК.

Въвежда се и Европейска консолидирана система за борсова информация, която ще даде на инвеститорите достъп до данни почти в реално време за търговията с акции, облигации и деривати във всички места за търговия в ЕС. Досега този достъп беше ограничен до малък брой професионални инвеститори.

От Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИ) коментират, че през последните три години Комисията работи изключително активно за изграждането на единен капиталов пазар в рамките на ЕС. през последните три години Комисията работи изключително активно за изграждането на единен капиталов пазар в рамките на ЕС ЕК продължава да извършва и регулярен мониторинг върху областите, в които може да се наложи коригиране на действащи политики или разработване на нови такива, така че европейските капиталови пазари да могат да подкрепят възстановяването на ЕС, бъдещия устойчив растеж и прехода.

В тази връзка се проследяват конкретни показатели за напредъка, които са предназначени да помогнат да се отговори на ключови въпроси – постига ли ЕС напредък относно Съюза на капиталовите пазари; имат ли европейските компании достъп до средствата, необходими им за възстановяване след пандемията на коронавируса, за растеж и създаване на работни места; наистина ли капиталовите пазари подкрепят прехода към зелена и цифрова Европа; укрепват ли европейските капиталови пазари глобалната конкурентоспособност на ЕС и неговата отворена стратегическа автономия.

Организацията е изразила подкрепа за предложеното опростяване на правилата за листване на капиталовите пазари на малките и средни предприятия и насърчаването на създаването на фонд за IPO за МСП с по-голям инвестиционен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 2 години
Напълно съм съгласен с теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Вкарайте и автоматичната информация. Удържате данъците автоматично ... не виждам причина защо трябва да се занимавам с бумащина за да ви кажа,че някой ми е удържал данък и имам 1000 акции на BMW при условие,че вие вече го знаете това !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още