IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Металопак“ продава имоти за над 245 хил. лв., за да покрие натрупани загуби

Купувач на терените е бургаска фирма за проектиране и строителство на електрически мрежи и централи от възобновяеми източници

17:24 | 13.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производителят на метални опаковки, варели и кофи за смет от Карнобат „Металопак“ АД продава част от базата си, за да получи свежи пари, с които да покрие натрупаните загуби.

Това става ясно от протокол от общо събрание на акционерите, публикуван на сайта x3news.com. Общото събрание се е състояло на 10 декември.

Дружеството продава три парцела по над 3 хил. кв.м всеки на бургаска компания, която изгражда електросъоръжения и електрически мрежи, ремонтира енергийни централи от възобновяеми източници и произвежда и продава електроенергия.

Договорена е цена от 245 700 лева за терените без ДДС, като пазарната им оценка е за малко под 207 хил. лева, а балансовата им стойност е за почти 47 300 лева. „Металопак“ очаква печалба в размер на малко под 200 хил. лева от продажбата.

Мотивираният доклад за сделката от съвета на директорите на дружеството е от началото на ноември.

Единият терен е с площ 3160 кв.м, вторият – с 3150 кв.м, а третият - 3140 кв.м.

Купувач е „Елима БГ“ ООД с адрес на управление: гр. Бургас, ул. Александровска №34, ет.2, офис 24, представлявана от управителя Ангел Василев Михайлов.

На сайта на фирмата се посочва, че е е изготвила и изпълнила 30 проекта  на фотоволтаични централи – от отреждане на земята до присъединяване на централата към електроразпределителната мрежа. Фирмата поддържа фотоволтаични паркове в региона на Бургас (Айтос, Средец, Карнобат, Сунгурларе и околните села), както и вятърни електроцентрали  (1800 kW) в региона на Айтос и Карнобат.

Фирмата е работила и по електрически инсталации и мрежи и на туристически обекти в района на Бургас, както и на жилищни сгради.

Основните приходи на „Металопак“ са от наем на помещения в базата на дружеството. Към края на третото тримесечие на годината те възлизат на почти 33 хил. лева при 30 хил. лева година по-рано.

Още 74 хил. лева са отчетени като други приходи към края на септември. Те са от продажба на отпадъци от бракувани дълготрайни материални активи и залежала готова продукция, като благодарение на тях дружеството свива загубата.

Така общите приходи на дружеството към края на септември възлизат на 108 хил. лева при разходи за 112 млн. лева, от които основно за възнаграждения (42 хил. лева) и външни услуги (26 хил. лева). Разходите и по двете пера нарастват рязко на годишна база – към 30 септември 2020 г. разходите за възнаграждения са били за 26 хил. лева, т.е. ръстът е 1,6 пъти, а за външни услуги – само 4 хил. лева, т.е. ръстът е 6,5 пъти.

Към края на деветмесечието „Металопак“ намалява загубата до 4 хил. лева от 14 хил. лева година по-рано, или повече от три пъти.

Свързани компании:

Металопак АД(METK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още