fallback

К. Петрова: Гледаме с оптимизъм към предстоящия туристически сезон

Добре управляваните офис пространства генерират прогнозируем приход, което е най-важно за диверсификацията, според изпълнителния директор на ФПП

09:12 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател

Кристина Петрова е изпълнителен директор на „ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ. Отговаря за цялостната стратегия на управление и развитие на дружеството. Има над 15 г. опит на капиталовия пазар, в т.ч. като част от екипа на Комисия за финансов надзор в дейността й по лицензионни и разрешителни производства за дружества със специална инвестиционна цел, публични дружества и емитенти, управляващи дружества, инвестиционни посредници, лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, лица, които управляват фондове за рисков капитал и други.

Последователно е заемала длъжността ръководител на отдел „Нормативно съответствие“ в инвестиционен посредник и във „ФеърПлей Интернешънъл“ АД.

Кристина Петрова е магистър по право от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и магистър по финансов мениджмънт от Университет за национално и световно стопанство.

"ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ е акционерно дружество със специална инвестиционна цел за инвестиране в недвижими имоти. Акциите на дружеството се търгуват на Българската фондова борса от 2006 г. (борсов код FPP). "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ е носител на множество награди, сред които награди на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите, награда „Инвеститор на годината“ в сектор „Туризъм“ за 2013 г. и др.  Част от портфолиото на компанията са в.к. "Санта Марина" в гр. Созопол, което е носител на “PRIX D’EXCELLANCE AWARD ОТ 65-я конгрес на FIABCI и четиризвездния хотел "Св. Иван Рилски СПА Ризорт" в гр. Банско, удостояван многократно с награди от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в ежегодния конкурс за най-добри хотели в България.  

С Кристина Петрова разговаряме за диверсификацията на портфейла на "ФеърПлей Пропъртис" и очакванията за туристическия и офис сектор през 2022 г.

Г-жо Петрова, как приключи годината за комплекса „Санта Марина“ от гледна точка на посещаемост, продажби и наеми, за хотела в Банско и за „Марина Хил“ в Черноморец предвид пандемията, която продължава да влияе на туристическия сектор?  

Отчитаме приходи от наеми и управление на имоти за 2021 г. в размер над 1,3 млн. лв., които са три пъти повече от тези през 2020 г. Тук влизат основно приходите от наем и експлоатация на хотел „Свети Иван Рилски" в гр. Банско, на ресторанти, магазини, офиси, складове и други обекти в комплекс „Санта Марина“ в Созопол и в комплекс „Марина Хил“ в Черноморец.

За 2021 г. имаме приходи от продажби на апартаменти за над 5 млн. лв., с което достигаме нивата от 2019 г. Има голям  интерес и към апартаментите в Банско, като за 2021 г. продадохме почти половината свободни апартаменти. Очакваме тази тенденция да се запази. Интерес има и към апартаментите в „Марина Хил“, като за последното тримесечие приходите от продажби са за над 300 хил. лв.

Резултатите от в.с. „Санта Марина“ през 2021 г. се изравниха с тези от успешната 2019 г., което ни дава основание да гледаме с оптимизъм към предстоящия сезон. За по-доброто представяне на търговските ни обекти във в.с. Санта Марина допринесе и новооткрития „Вива Маре Бийч Хотел“, който се намира на територията на ваканционното селище и беше отличен с голямата награда „Сграда на Годината" в категория "Хотели и ваканционни комплекси".

Хотел Св. Иван Рилски в Банско отчита засилен интерес, като очакваме ръст на приходите му за сезона с над 20% спрямо същия период през 2019 г. Горди сме с наградата Най-добър 4* планински СПА хотел на България за 2021 г., с която Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите удостои хотела, като отдаваме това признание на доброто управление, високото качество на услугата и цялостната му реновация. В момента хотел Св. Иван Рилски разполага с най-модерната в курорта СПА зона от почти 1000 кв.м., обновени стаи и нови програми за настаняване All Inclusive.

Имате още проекти в сферата на туризма – в Паничище, Сапарева баня, Сандански. Как смятате да ги развивате?

Проектите са в различни етапи от инвестиционния процес и обсъждаме възможностите за реализация им, като е необходимо осигуряване на външни връзки за пускане в експлоатация, както и изграждане на необходимата транспортна и инженерна инфраструктура. И трите локации са с потенциал и очакванията ни са за повишаване на интереса към тези активи. 

Ваканционно селище "Санта Марина"

Дружеството очевидно диверсифицира портфейла си. Основно в офисния сегмент ли ще са новите проекти? Планира ли се активност в други сегменти от пазара на имоти (търговски, жилищен, здравен), в какви срокове и какви активи? 

Стремим се да осигурим на нашите акционери постоянна доходност, както от приходите от продажби на имоти, така и от наеми от търговски и офис площи. Добре управляваните офис пространства генерират постоянен приход, който може да прогнозираме, и диверсификацията, която предприехме, цели именно това –  фокус в административни сгради от висок клас, отдаването им на стратегически партньори и акумулиране на приходи, които да насочим към нашите инвеститори.

През изминалата година получихме одобрението на общото събрание за придобиване на няколко офис сгради и проекти в развитие и усилията ни са насочени към изпълнение на тези решения.

FairPlay Business Hub

На какъв етап е прехвърлянето на офис сградите Hill Tower, FairPlay Business Hub и на имота в центъра на София?  Може ли да споделите допълнителна информация за FairPlay Business Hub и Hill Tower и приходите, които генерират?

В края на август 2021 г. беше подписан окончателен договор, с който „ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ придоби собствеността върху FairPlay Business Hub. Сградата е въведена в експлоатация през 2018 г. и е с разгърната застроена площ от приблизително РЗП 12 560 кв.м, от които надземно около 8 200 кв.м. и две подземни нива с 115 паркоместа. Годишните нетни приходи са около 1 млн. евро. Сградата е напълно отдадена с дългосрочен договор на международна компания.

Финализирахме и сделката по придобиване на Бизнес център Hill Tower. Сградата функционира от 2007 г., в отлично състояние е и е напълно отдадена на местни и международни компании, като генерира чист годишен приход над 900 хил. евро.

И двата проекта се намират в район „Лозенец“ в частта, определяна като най-атрактивна за инвестиции в столицата. В непосредствена близост до сградите има спирки на метрото и трамвайна линия.

В сътрудничество с една от най-големите софтуерни компании, специализирали в бизнес решения за фасилити и пропърти мениджмънт, стартирахме проекти за дигитализация и управление на сградния фонд и отношенията с наемателите.

Стратегическата ни цел до края на тази година е да придобием и имота в центъра на София срещу паметника на Васил Левски, където вече е в ход строежът на модерна офис сграда.

Hill Tower

Проектът е с огромен потенциал и без аналог в централната градска част, така че влагаме много усилия в посока да допълним портфолиото на „ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ с още един престижен и доходоносен актив.

РЗП на бъдещата сграда е близо 23 хил. кв.м, от които 17 хил. надземни. Сградата включва търговски обекти, разположени на партера, зона за хранене и конферентен център за 150 души. Предвиден е висок клас оборудване, инсталации и най-модерни технологии. Сградата ще отговаря на изискванията за устойчиво строителство според стандарта LEED. 

Планира ли компанията нова емисия варанти предвид предстоящите придобивания на нови активи?

Проучваме различни възможности за финансиране на инвестиционните ни намерения, като сме последователни в следване на стратегията си. Внимателно следим показателите за развитие на икономиката и нагласите на инвеститорите и ще изберем подход, който в най-пълна степен отговаря на очакванията и възможностите на акционерите ни.

Одобрен е и нов устав на дружеството, какво се променя с него? 

Успоредно с двете успешни увеличения на капитала през изминалата година, придобиването на новите активи и развитието на съществуващите насочихме усилия и към съобразяване на дейността си с нормативната рамка, залегнала в новия ЗДСИЦДС. Ревизирахме правомощията на мениджмънта, така че да създадем условия за гъвкавост при взимането на решения за финансиране на дейността ни и се възползвахме от възможността да разширим хоризонта на инвестициите си и извън територията на Република България.

През декември КФН одобри проекта на нов устав. На ход е и решението на акционерите, което ще бъде взето на предстоящото на 07.03.2022 г. общо събрание.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback