IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"ИмПулс I" планира да увеличи капитала си тази година

Дружеството преговаря с няколко компании за дялови инвестиции, тази година няма да изплаща дивидент на инвеститорите

20:45 | 18.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„ИмПулс I“ АД планира да увеличи капитала си тази година, за да продължи с инвестициите. Това стана ясно по време на уебинар, организиран от дружеството, на което основателите му Николай Мартинов и Виктор Манев, представиха развитието му пред инвеститори.

Първо обаче ще трябва да приключат дяловите инвестиции чрез индиректния инструмент „ИмВенчър II“.

Двамата коментираха, че в момента се преговаря с 4-6 компании за придобиване на дялове. Те са селектирани след предварителен преглед на почти 100 компании. Те не дадоха повече подробности за тези компании или дейността им.

Дружеството планира и директни инвестиции в растящи компании в средносрочен период (3-5 години).

Дивидент може да има догодина

Манев и Мартинов обясниха, че тази година дивидент няма да има, тъй като очакваната печалба от 380 хил. лева се формира на практика от преоценки на дялове на компании, т.е. е на хартия, а не от реален паричен поток.

С отчетените приходи от дивиденти дружеството е покрило разходите по създаването на инструмента „ИмПулс I“.

Първият си дивидент към инвеститорите на компанията тя би могла да изплати догодина.

Инвестиционен портфейл

Според неокончателните данни на компанията към края на 2021 г. общата стойност на активите на дружеството е 6,75 млн. лв., от които 6,187 млн. лв. представляват финансови активи, отчитани по справедлива стойност през печалбата и загубата, и 561 хил. лв. парични средства. Собственият капитал е на стойност 6,733 млн. лв.

Дружеството има вложения в „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“, „Българска фондова борса“, „Спиди“, „Смарт Органик“, "Алтерко", както и в компаниите „Дискордиа“, „Браузуейв“, „А4Е“, „Биосийк“, „Болерон“ и „Обединени търговски обекти“.

За периода 2017-2022 г. растящите компании, в които дружеството е инвестирало, отчитат почти троен ръст на приходите до 195 млн. евро и двоен – на служителите до над 3 600 души. При дивидентните компании ръстът на приходите е над два пъти за същия период до 289 млн. евро, а на служителите – 1,7 пъти до 2 582 души.

Що се отнася до изхода от инвестиции, според Манев и Мартинов портфейлът на дружеството е твърде млад. Според тях по-голямата възвръщаемост идва с годините.

Свързани компании:

Импулс Растеж АД(IMP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Хайде акционерите - супата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още