IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Етропал" отчита загуба в края на 2021 г. заради ръст на разходите

Дружеството регистрира спад на поръчките и продажбите на основните продукти, които произвежда – за хемодиализа

17:07 | 16.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Етропал АД</em></p>

Снимка: Етропал АД

Единственият в България производител на консумативи за хемодиализа – „Етропал“ АД, отчита загуба в края на последното тримесечие на 2021 г. заради силния ръст на разходите.

Това се вижда от консолидирания отчет на дружеството, публикуван чрез сайта x3news.com.

Дружеството отчита спад на поръчките и продажбите на основните продукти, които произвежда – за хемодиализа, заради намаляващия брой на хоспитализираните диализно болни в страната и чужбина заради пандемията от коронавируса.

Заради рязкото повишение на цените на суровините и доставките на материали компанията е започнала да редуцира складовите наличности, което води до намаление на размера на готовата продукция и незавършено производство.

Консолидираните нетни приходи от продажби на „Етропал“ в края на последната четвърт на 2021 г. достигат 11,567 млн. лева при 7,674 млн. лева година по-рано, като увеличението достига 50,7%.

Намаляват обаче продажбите на продукция за периода до 5,27 млн. лева от 6,244 млн. лева година по-рано, или с 15,6%. Това се дължи на пандемията и затварянето на някои диализни центрове и намаляването на хоспитализациите на диализно болни и на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.

Дружеството е получило и 150 хил. лева държавно финансиране през миналата година, вероятно по някоя от програмите за компенсации заради COVID-19.

Консолидираните разходи от основна дейност на дружеството нарастват с почти 20% на годишна база към края на 2021 г. до почти 9,9 млн. лева (без балансовата стойност на продадените активи) спрямо 8,2 млн. лева година по-рано.

С включена балансова стойност на продадените активи разходите от дейността към края на 2021 г. възлизат на 15,258 млн. лева при 7,569 млн. лева година по-рано.

Най-голям ръст се наблюдава при другите разходи на компанията. Той се дължи на бракувани в края на отчетната година материали с изтекъл срок на годност (907 хил. лева) и отписани и обезценени вземания в размер на (510 хил. лева).

„Етропал“ отчита загуба в размер на 3,755 млн. лева в края на миналата година при 24 хил. лева нетна печалба година по-рано.

През отчетния период дружеството е договорило нов банков кредит – овърдрафт за оборотни средства в размер на 400 хил. лева, с цел набавяне на оборотни средства в размер на 400 хил. лева с намаляващи лимити с краен срок за погасяване до 21 юни 2026 г. Договорен е променлив лихвен процент в размер на референтния лихвен процент на ОББ за периода на действие на договора плюс 2,4% надбавка годишно, но не по-малко от 2,5%.

Дружеството е направило ипотека на земя и сгради и е заложило машини и оборудване, материали, продукция и незавършено производство и парични вземания по сметки в банката заради кредита. Съдлъжници са дружеството-майка „Синтетика“ АД и дъщерното „Етропал Трейд“ ООД.

Свързани компании:

Етропал АД - Етрополе(ETR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още