IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ейч Ар Кепитъл" е придобило още акции от eBag.bg за 250 хил. евро

Публичното дружество разширява дела си в онлайн търговеца до малко над 19%

10:51 | 07.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БФБ АД</em></p>

Снимка: БФБ АД

„Ейч Ар Кепитъл“ АД е записало нови акции в платформата за електронна търговия на бързооборотни стоки eBag.bg на стойност 250 хил. евро, съобщава публичната компания чрез сайта x3news.com.

Компанията е придобила още 730 броя обикновени налични, поименни акции от увеличението на капитала на „Кънвиниънс” АД – фирмата, която стои зад търговеца.

С тази сделка „Ейч Ар Кепитъл“ разширява дела си в онлайн търговеца до 19,171%.

eBag.bg е набрал от инвеститори още малко над 1 млн. евро. Водещ инвеститор, записал основен дял от акциите в компанията, е чешкият онлайн търговец на хранителни стоки Rohlik.cz.

През 2021 г. eBag отчита оборот в размер на 36,5 млн. лева, което е с 50% повече в сравнение с 2020 г. Ръстът се забавя на годишна база – през 2020 г. дружеството увеличи оборота си с 231%, но числото се обяснява с пандемията, затварянията през пролетта и есента, масовите карантини и свързаното засилване на онлайн пазаруването на бързооборотни стоки.

Първото тримесечие на 2021 г. е било най-доброто в историята на компанията с 20% ръст на оборота в сравнение с последното тримесечие на 2021 г. За периода януари-март са доставени 152 хил. поръчки. Общият брой поръчки на компанията вече надвишава 1 млн.

Средствата на „Ейч Ар Кепитъл“, използвани за записване на новите акции, са получени от инвестиционната кампания по договор за паричен заем със заемодател – свързаното лице „Цитадела” ЕООД. Заемът е в размер на 800 хил. лв. и е за срок от 1 година при годишна лихва в размер на 4%. Заемът е предоставен за придобиване на нови инвестиции от страна на „Ейч Ар Кепитъл“.

В последните месеци публичното дружество инвестира в OhmniLabs - американска компания, работеща в областта на изкуствения интелект и роботиката; The Recursive – онлайн медията, промотираща иновативните технологии и стартиращи екосистеми в Югоизточна Европа; Releva - българската платформа за растеж на операциите по приходи и анализи в областта на електронната търговията; SmartOcto – базирана в Холандия компания за медийни анализи и иновативна AI система за вземане на решения, която работи с над 250 големи медии и новинарски брандове в над 37 страни на 5 континента.

Свързани компании:

Ейч Ар Кепитъл АД основна емисия(HRC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още