fallback

Приходите на "Биодит" за първото тримесечие се увеличават над 6 пъти

Ако тенденцията за ръст се задържи, още към края на полугодието приходите ще са повече от тези за цялата 2021 г.

14:55 | 29.04.22 г. 1

„Биодит“ АД значително увеличава приходите си през първото тримесечие на тази година в сравнение с първото тримесечие на 2021 г. Това показва отчетът на компанията за периода януари-март, публикуван на сайта x3news.com.

Приходите на производителя на системи за контрол на достъпа и за управление и автоматизация на хотели възлизат на 254 хил. лева за периода при 40 хил. лева за същия период на миналата година. Увеличението е над 6 пъти на годишна база.

Разходите на компанията също нарастват, но с доста по-бавен темп – до общо 151 хил. лева от 132 хил. лева година по-рано, или с малко над 14% на годишна база. Увеличението се определя от ръста на разходите за материали, възнаграждения и други разходи.

Печалбата на дружеството достига 103 хил. лева към края на март спрямо загуба от 92 хил. лева към края на март 2021 г.

„Биодит“ наскоро публикува и годишния си отчет за 2021 г. Компанията приключва годината с 293 хил. лева приходи от дейността при 155 хил. лева за 2020 г. За миналата година обаче компанията отчита загуба от 268 хил. лева.

Ако тенденцията за ръст на приходите тази година се задържи, още към края на полугодието те ще са повече, отколкото са реализирани за цялата минала година.

В годишния доклад за дейността на дружеството за 2021 г. е записано, че заради извънредната ситуация, свързана с коронавируса, която се отрази сериозно на туризма и доведе до масово преминаване към отдалечена работа, е възможно и тази година финансовият резултат на компанията да е отрицателен.

Компанията обаче не е зависима от кредитори и повечето от активите ѝ са придобити със собствени средства. През миналата година освен това са сключени сделки с доста хотели, вкл. с три от десетте най-големи хотела в България, и трите в курорта „Слънчев бряг“. Планът за броя обслужени стаи от системите на компанията е преизпълнен над три пъти.

В последната година акциите на „Биодит“ поевтиняват с 2%. За последните 6 месеца обаче се отчита ръст в цената от над 23% предвид по-големия оптимизъм около изминалия летен туристически сезон.

Тази година също се очертава трудна за летния туризъм заради войната с Русия. От една страна, България няма да разчита на руски, украински и беларуски туристи, от друга, резервациите ще са трудно предвидими заради близостта на страната ни до военните действия.

Свързани компании:

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
fallback