IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Телелинк БСГ" отчита спад на приходите и печалбата за първото тримесечие

Дружеството е изпълнило по-малко проекти в сравнение с аналогичния период на миналата година

15:01 | 31.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД отчита спад на приходите и печалбата през първото тримесечие на годината. Това се вижда от консолидирания отчет на дружеството за първото тримесечие, публикуван на сайта x3news.com.

Компанията отбелязва в междинния си доклад за дейността, че основен фактор за понижението е по-ниският размер на междинните продажби на фона на големите проекти в българския публичен сектор, стартирали и/или в процес на изпълнение през първото тримесечие на 2021 г.

Приходите от дейността на компанията възлизат на 31,543 млн. лева към края на март при 40,855 млн. лева година по-рано, или с почти 23% по-малко на годишна база.

Общите приходи на компанията са за почти 32,1 млн. лева при 41,7 млн. лева година по-рано.

Заради по-малкото български проекти делът на приходите от българския пазар от общите приходи на „Телелинк БСГ“ към края на първото тримесечие се свива до 49% в сравнение с 67% за аналогичния период на 2021 г.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Същевременно се отчита 35% ръст на приходите на дъщерните дружества в Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Словения и Хърватия. Приходите от България се понижават с 46% на годишна база, от Северна Македония спадат с 90%, от Черна гора намаляват с 44%, докато от Сърбия се увеличават с 23%, от Словения нарастват с 27%, от Босна и Херцеговина добавят 23%. Растежът на приходите от Хърватия е почти 6 пъти, а от Албания – над 2,5 пъти.

Що се отнася до приходите по категории продукти и услуги, ръст се отчита при приходите от решения за телеком оператори (32% на годишна база), програмни услуги (над 13 пъти), информационна сигурност (72%). Спадат обаче приходите от частни облачни решения (40%), модерно работно място (61%), компютри и периферия (99%).

„Телелинк БСГ“ успява да свие разходите на годишна база до 30,677 млн. лева към края на март спрямо 36,086 млн. лева година по-рано, или с 15% за периода. Намаление има по всички основни пера с изключение на възнагражденията и осигуровките.

Групата отчита съществен ръст на персонала и съответните разходи, обусловен както от разрастването на дейността през 2021 г., така и от перспективите за продължаващ растеж и съответните стретегически инициативи за ресурсното осигуряване през 2022 г. и в средносрочен план.

Консолидираната нетна печалба на дружеството за периода януари-март се свива до 1,152 млн. лева в сравнение с 4,957 млн. лева през първото тримесечие на 2021 г., или над 4 пъти.

В последната година акциите на „Телелинк БСГ“ поевтиняват с 5%, а пазарната капитализация достига 163,75 млн. лева.

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още