IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без дивидент от банката на "Доверие ОХ" в Молдова през 2022 г.

Миналата година беше раздаден дивидент, но Националната банка на Молдова е отправила препоръка това да не се прави сега

19:53 | 08.06.22 г. 1
<p>
	<em>Скрийншот от сайта на банката. Снимка: Investor.bg</em></p>

Скрийншот от сайта на банката. Снимка: Investor.bg

Да няма дивидент от молдовската банка BC “Moldindconbank” S.A. е предложението в точка 3 от дневния ред на банката, обявено от мажоритарния собственик „Доверие обединен холдинг“ АД (ДОХ) чрез „Българска фондова борса“.

Миналата година беше раздаден дивидент, но Националната банка на Молдова е отправила препоръка това да не се прави със свое писмо от 11 март 2022 г. Затова печалбата за 2021 г. в размер на 716 442 936 молдовски леи (69 млн. лв.) ще се счита за неразпределена печалба.

Препоръката на Националната банка на Молдова е във връзка с непредвидимите последици от ситуацията в Украйна и обявеното в тази връзка извънредно положение в Република Молдова.

Съгласно точка 146 от Наредбата за собствените средства на банките и капиталовите изисквания, приемането на решение за разпределение на печалба от общото събрание на акционерите при липса на предварително одобрение или при неспазване на условията за предварителното одобрение от страна на Националната банка на Молдова дава основание за налагане на санкции съгласно Закона за банковата дейност.

Сред по-интересните точки е увеличението в числения състав на Управителния съвет на банката от 6 на 7 души, което ще залегне в устава. Двама членове ще упражняват функцията на първи заместник-председател. „Промяната е свързана с размера на BC “Moldindconbank” S.A. и значението й за икономиката на страната (банката има статут на субект от системно значение за Република Молдова).

„Доверие обединен холдинг“ притежава 78% от молдовската BC “Moldindconbank” S.A.

През 2021 г. беше одобрен дивидент от 275 417 395 молдовски леи, или около 26,6 млн. лв.

Основният акционер в „Доверие обединен холдинг“ е „Софарма“ АД с дял от 24,99%.

Освен молдовската банка „ДОХ“ притежава франчайза на магазините "Мосю Бриколаж" за България, здравноосигурителни фондове и други.

Акциите на холдингът поскъпват с 50% в последните 12 месеца до 7,78 лв. за брой и 167 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Цената се държи жилаво при тези неприятни новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още