IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fashion Supply – следващият кандидат за IPO на BEAM пазара

Благоевградската модна компания иска да набере 4 млн. лева капитал от борсата

13:51 | 16.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fashion Supply – следващият кандидат за IPO на BEAM пазара

Българският производител на мода Fashion Supply е поредната българска компания, която планира първично публично предлагане (IPO) на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM, научи Investor.bg. Целта на компанията е да набере 4 млн. лв. капитал, с който да се насочи към следващите стратегически цели на бизнес модела си.

Бъдещият емитент предвижда да листне емисия от до 651 000 бр. обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции, всяка с номинална стойност 1,00 лв. и емисионна стойност 6,50 лв.

Базираната в Благоевград компания е позиционирана успешно на европейския пазар вече над 10 години, основно в Нидерландия и Англия, със собствени дизайнерски колекции в един от най-бързо нарастващите тенденции в света на модата – облеклата с нестандартни размери. Производителят е предпочитан партньор на едни от най-големите модни компании в сегмента – MS Mode, The Sting, Miss Etam, Terranova и други.

В продължение на две години модната индустрия беше сред най-големите потърпевши от COVID-19 пандемията, а световният проблем с доставките и суровините се задълбочи заради войната в Украйна. Fashion Supply обаче разполага със стратегически партньорства с няколко шивашки цеха за приоритетно изпълнение на поръчки, което дава предимството да е гъвкава – с възможност за производство и доставка на колекции в по-малки серии и в много по-кратки срокове от тези, които предлагат азиатските конкуренти, съответно и при по-високи маржове на печалба.

Fashion Supply е проект на серийния предприемач Димитър Стойков, основател още на бутилиращата компания за изворна вода „Рилана” и цеха за бутилиране на напитки в кенове Can Supply. Във Fashion Supply Стойков внедрява уникален, изцяло автоматизиран модел на работа. В завода се създават колекции по модели на собствени дизайнери чрез дигитално разработване на кройки (с помощта на модерни CAD/CAM технологии), а разкрояването на облеклата е напълно роботизирано. Системата на Fashion Supply освен че спестява разходи, съществени за други производители, е и природосъобразна.

„Позиционирането на компанията с IPO на BEAM пазара е важна стъпка и естествено продължение на нашата дългосрочна инвестиционна стратегия. Нарастващото търсене на облекла с нестандартни размери в Европа и гъвкавият ни бизнес модел, който гарантира бързи доставки и ниски цени, ни дадоха увереност, че можем да преминем на следващото ниво и да разширим бизнеса си със собствен бранд и няколко иновативни решения, включително изграждане на система за дигитален печат и преминаване изцяло към зелена енергия“, казва Димитър Стойков, главен изпълнителен директор на Fashion Supply, който в момента е едноличен собственик. 

Основният фокус на инвестиционния план ще бъде насочен към внедряване на нова система за дигитален печат на платове, допълване на производствената и складовата инфраструктура, както и създаване на собствен бранд. Иновацията ще даде на компанията повече възможности за дизайн и цветови комбинации при конкурентни условия, по-голяма независимост от веригата на доставки и по-добра грижа за околната среда. Не на последно място е възможността за поръчки на по-малки серии колекции, които се оказват приоритетни за големите брандове в нестабилна обстановка и жизненоважни за по-малките и развиващи се модни марки в Европа.

Fashion Supply предлага пълен набор от услуги – проектиране, конструиране и производство на мъжки и дамски колекции основно в сегмента на облеклата с нестандартни размери. Компанията е основана през 2010 година като наследник на семеен шивашки бизнес, който се позиционира на международните пазари от 1990 година. От основаването си до края на 2019 г. бележи значителни ръстове в приходите си. Стабилните маржове ще трансферират тези ръстове към печалби за инвеститорите.

Преди пандемията компанията работи на максимален капацитет, при годишни приходи в рамките на 10-12 млн. лв., както и стабилен марж на нетната печалба от около 15%, поясниха от производителя пред Investor.bg.

Ефектите от пандемията са посрещнати от изключително доброто състояние на Fashion Supply, като в края на най-интензивната криза финансовите резултати на компанията, макар и със спад, са останали на положителна територия, а свиването на разходите не засяг човешкия капитал. През 2021 г. резултатите на Fashion Supply започват възстановяване, като очакванията са още през първата половина на 2022 г.  възвръщаемостта да достигне равнищата отпреди COVID-19 кризата.

Водещ мениджър по предлагането е инвестиционният посредник „МК Брокерс“ АД. Правен консултант по сделката е Адвокатско дружество "Бузалов и Чанова".

Това би било второто IPO за BEAM пазара за тази година, където малки и средни компании могат да набират до 3 млн. евро при облекчени условия, след като през миналата седмица "Уебит инвестмънт нетуърк" набра успешно 6 млн. лева.  През миналата година имаше седем предлагания на акции на платформата за растеж на малки и средни предприятия на БФБ, в които компаниите набраха близо 24 млн. лева от инвеститорите. А листването на Fashion Supply ще се случи веднага, след като бъде получено одобрение на предложението от Съвета на пазара ВЕАМ, добавиха от благоевградския производител. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още