IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Етропал" излиза на загуба в началото на годината

Акционерите на дружеството са сменили двама членове на съвета на директорите

11:30 | 20.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Етропал АД</em></p>

Снимка: Етропал АД

Акционерите на производителя на консумативи за хемодиализа „Етропал“ АД са освободили Пламен Патев и Николай Пенчев от съвета на директорите на дружеството. Това е станало на проведеното на 16 юни общо събрание на акционерите, вижда се от протокола, публикуван на сайта x3news.com.

На тяхно място в съвета на директорите на производителя на медицински изделия влизат Любомир Колчев и Петя Патева. Мандатът и на двамата ще бъде по 5 години.

Акционерите на „Етропал“ са приели и обичайните точки за общо събрание – гласуване на годишния отчет за 2021 г., на одитния доклад, на докладите на ръководството и т.н.

Въпреки че компанията е единствен производител в България на консумативи за хемодиализа, резултатите му се влошават. За първото тримесечие на годината компанията отчита консолидирана загуба в размер на 460 хил. лева при 121 хил. лева печалба през първото тримесечие на 2021 г.

През отчетния период са реализирани консолидирани приходи от основна дейност в размер на 2,237 млн. лева, от които 881 хил. лева са от продажби на продукция, 717 хил. лева са от продажби на стоки, а 639 хил. лева са от продажби на услуги и други приходи.

За сравнение, за същия период на 2021 г. консолидираните приходи от дейността са в размер на 2,97 млн. лева, т.е. отчита се спад от 24,7% на годишна база.

Групата отчита за текущия период намаление в запасите от готова продукция и незавършено производство в размер на 120 хил. лева, за да ограничи въздействието върху компанията от ръстовете на цените.

Намалението на приходите от продажби и услуги се дължи на няколко фактора, но най-сериозните от тях е намаляващият брой на хоспитализираните диализно болни в страната и чужбина. Това води до намаление на поръчките от болниците и чуждестранните дистрибутори, с които дружеството има подписани договори.

Този процес по намаляване на болните от бъбречна недостатъчност или затваряне на цели диализни центрове е най-вероятно да продължи и в следващи периоди.

Компанията все пак успява да намали и разходите за първото тримесечие – с 31% на годишна база до 1,475 млн. лева от 2,139 млн. лева година по-рано.

„Етропал“ подчертава в доклада си за дейността, че от 2021 г. започва резкият спад на хоспитализираните диализно болни, което намалява и поръчките от болниците. Отделно на дружеството му влияе ръстът на цените на суровините и материалите. Същевременно подписаните с болници договори са с фиксирани цени, които не могат да бъдат променяни до изтичането на договорите.

В последната година акциите на "Етропал" поскъпват с над 11%.

Последна актуализация: 06:09 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още