IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН предупреждава инвеститорите за рискове от вложения в криптофондове

Регулаторът подчертава волатилността на цените на цифровите активи, както и липсата на лиценз и регулация на тези фондове

13:21 | 24.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) публикува предупреждение към инвеститорите заради нерегламентирани практики на публично набиране на средства с цел инвестиране в криптофондове, които не са лицензирани и регистрирани.

В съобщение, публикувано на сайта на регулатора, се посочва, че цените на цифровите активи са изключително нестабилни и с висока флуктуация, а информацията за пазарните цени на цифровите активи е неофициална, непотвърдена и разпокъсана.

КФН предупреждава, че набраните от тези фондове средства а могат да не бъдат влагани в предварително оповестените инструменти, т.е. това да са схеми за измама.

КФН предпреждава също така, че нелицензираните и нерегистрирани фондове не оповестяват информация и не се отчитат. Не може да се докаже и опитът и знанията на мениджърите на фондовете.

„Въпреки че има създаден мит, че криптовалутите осигуряват висока възвръщаемост на инвестициите за инвеститорите, обратното е също толкова вярно“, посочват от КФН. „Цените на криптовалутите могат да се покачват и падат неимоверно за кратък период от време и затова не е изненада, че мнозина ги разглеждат като спекулативен актив за инвестиране“, допълва се в съобщението.

„От регулаторна гледна точка следва да се има предвид, че повечето възможности за инвестиране в криптовалути са извън обхвата на регулацията на този етап. Преди да инвестирате в хедж фонд или еквивалентен фонд, важно е да проверите дали той се регулира от съответния регулаторен орган“, съветват от Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още