IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емитентите на пазар BEAM вече ще могат да набират до 8 млн. евро капитал

С промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа прагът, който досега беше 3 млн. евро, се увеличава

16:34 | 24.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прагът на максималната сума, която емитентите на Българската фондова борса (БФБ) могат да наберат от пазара BEAM, се повишава на левовата равностойност на 8 млн. евро от 3 млн. евро. Това стана, след като днес Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия BEAM е специален пазар, организиран от БФБ, на който малките и средни предприятия набират капитал при облекчени условия в сравнение с регулиран пазар. Пазарът е привлекателен за малки акционери, тъй като пенсионните фондове, които са сред големите институционални инвеститори, не могат да инвестират в дружества, търгувани на BEAM, освен ако тези компании не се прехвърлят на основен пазар. Това също може да се случи при облекчени условия.

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри организирането на този пазар през 2018 г. Първата компания, която се листна на BEAM, е „Биодит“, която през 2019 г. получи отказ от КФН за листване на основен пазар. Дружеството се листна в началото на 2021 г.

Пред миналата година седем компании дебютираха на BEAM пазара на БФБ – „Биодит“, „Син Карс Индъстри“, „ИмПулс I“, „Инфинити Капитал“, „Смарт органик“, „Дронамикс Кепитъл“, „Ейч Ар Кепитъл“. Те набраха над 23,4 млн. лева от инвеститори.

Тази година на БФБ дебютира „Уебит Инвестмънт Нетуърк“. Компанията наскоро привлече максималната възможна сума от инвеститори.

Очаква се борсовият дебют на пазар BEAM и на компанията за производство на облекла от Благоевград Fashion Supply, както и компанията за защита на пчелите "Истински мед".

С една от промените се предлага Комисията за финансов надзор да бъде определена за единен компетентен орган по лицензирането и надзора на доставчиците на услуги за колективно финансиране. Това ще е възможно с изключение на случаите, в които кредитна институция желае да получи такъв лиценз, тъй като банките могат да извършват само дейности, включени в обхвата на лиценза им за кредитна институция, който се издава от Българската народна банка, обяснява се в мотивите към законопроекта.

Вносителите отбелязват, че в тази част законопроектът е съгласуван и с Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още