IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ временно спира търговията с акции на "Телематик Интерактив България"

Търговският регистър е отказал да впише увеличението на капитала на дружестовто заради забележки към проведеното общо събрание

13:08 | 18.07.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БФБ АД</em></p>

Снимка: БФБ АД

Българската фондова борса (БФБ) временно спря търговията с акции на „Телематик Интерактив България“ АД, след като Търговският регистър е отказал да впише по партидата на дружеството увеличението на капитала, което беше одобрено на общото събрание на акционерите.

Отказът на Търговския регистър за вписване е с дата 16 юли.

БФБ-София спира търговията на основание чл. 78, ал. 1, т. 1 от правилата за търговия - при настъпване на събитие, свързано със съответните инструменти или техния емитент, което може да окаже влияние върху цената им.

Търговията с емисията ще бъде възстановена след оповестяване от страна на Емитента на информация относно постановения отказ на Търговския регистър за вписване, както и планираните действия от страна на дружеството, посочват от оператора.

Увеличение на капитала

На 23 юни общото събрание на акционерите на „Телематик“ гласува за разпределяне на дивидент в размер на над 10,1 млн. лева, или 2,35 лева на акция, както и непаричен дивидент в размер на 8 640 012 лева под формата на акции. За една съществуваща акция всеки акционер получи по две нови акции.

Така беше увеличен капиталът на дружеството със собствени средства, като се направи и сплит на акциите.

От Търговския регистър обаче посочват в мотивирания си отказ, че на събранието не е взето изрично решение за увеличение на капитала чрез издаване на определен брой акции със съответната номинална и емисионна стойност, чрез превръщане на част от печалбата в капитал по реда на чл.197 от Търговския закон.

Акционерите не са променили и устава на дружеството. В представените пълномощни за представителство на проведеното на 23 юни 2022 г. общо събрание липсва овластяване за гласуване и приемане на решение в този смисъл, допълва се в отказа.

Отказът може да се обжалва в 7-дневен срок от връчването му пред Софийски градски съд чрез Агенция по вписванията.

„Административна пречка“

От компанията коментираха пред Investor.bg, че това е административна пречка, която скоро ще бъде отстранена.

Няма да се променя кръгът на акционерите, които ще вземат дивиденти. Решенията от общото събрание остават валидни и дивидентите ще се изплатят, както е предвидено, допълват от компанията.

Дружеството отчете над 37% годишен ръст на приходите до 23,5 млн. лева и 46,6% ръст на печалбата до 6,6 млн. лева през първото тримесечие на годината. Предстои скоро да бъде публикуван и отчетът за второто тримесечие.              

В края на февруари „Телематик Интерактив България“ набра 16 млн. лева от БФБ, след като продаде малко над 320 хил. нови акции, или 80% от предложеното количество (400 хил. нови акции), за 50 лева на акция – долната граница на предвидения ценови диапазон (50-75 лева).

Свързани компании:

Телематик Интерактив България АД(TIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Дивидентите ВЕЧЕ бяха изплатени, сулювци. Колосален гаф с това - интересно - ТР къде беше досега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още