IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ удължава временното спиране на акциите на "Телематик" със 7 работни дни*

Мярката е заради отказа на Търговския регистър да впише увеличението на капитала със собствени средства, одобрено от общото събрание

17:41 | 20.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БФБ АД</em></p>

Снимка: БФБ АД

Българската фондова борса (БФБ) удължи със 7 работни дни временното спиране на търговията с акции на „Телематик Интерактив България“ АД заради отказа на Търговския регистър да впише увеличението на капитала на дружеството със собствени средства.

Това съобщават от БФБ-София чрез сайта си.

Операторът спря временно търговията с акциите на дружеството в понеделник (18 юли) първоначално за три работни дни. Считано от 21 юли, четвъртък, мярката ще важи за още седем работни дни, т.е. до 29 юли вкл.

Търговията с емисията акции ще бъде възстановена след изтичане на горепосочения срок или след оповестяване от страна на емитента пред обществеността на информация относно предприетите действия във връзка с постановения отказ, посочват от БФБ в съобщението.

На 23 юни общото събрание на акционерите на „Телематик“ гласува за разпределяне на дивидент в размер на над 10,1 млн. лева, или 2,35 лева на акция, както и непаричен дивидент в размер на 8 640 012 лева под формата на акции. За една съществуваща акция всеки акционер получи по две нови акции.

Така беше увеличен капиталът на дружеството със собствени средства, като се направи и сплит на акциите.

От Търговския регистър обаче посочват в мотивирания си отказ, че на събранието не е взето изрично решение за увеличение на капитала чрез издаване на определен брой акции със съответната номинална и емисионна стойност, чрез превръщане на част от печалбата в капитал по реда на чл.197 от Търговския закон. Акционерите не са променили и устава на дружеството, посочва се още в документа на Търговския регистър.

От дружеството посочват в съобщение, публикувано на сайта x3news.com, че към настоящия момент е входирано ново заявление и придружаващи документи, с които да бъдат вписани взетите решения на общото събрание, проведено на 23.06.2022 г. "Инвеститорите ще бъдат своевременно информирани за последващите действия от страна на дружеството", посочва се в съобщението на "Телематик".

В понеделник от компанията коментираха пред Investor.bg, че това е административна пречка, която скоро ще бъде отстранена, както и че решенията на общото събрание за дивидентите остават валидни и че дивидентите ще се изплатят както е предвидено.

* Допълнена информация със съобщението на "Телематик" за входираните нови документи

Свързани компании:

Телематик Интерактив България АД(TIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още