IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„ХЕС“ не успява да прехвърли повишените разходи към клиентите си

Ръстът на печалбата се забавя до 18% за второто тримесечие спрямо 48% за първото

09:36 | 25.07.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продукти на &quot;ХЕС&quot; <em>Снимка:&nbsp;hes.bg</em></p>

Продукти на "ХЕС" Снимка: hes.bg

Базираният в Ямбол производител „Хидравлични елементи и системи“ АД  не успява да прехвърли напълно ръста на разходите към клиентите си през второто тримесечие на 2022 г., показват изчисления на Investor.bg на база отчета на дружеството, публикуван чрез „Българска фондова борса“ АД.

Разходите за материали се увеличават с 57% на годишна база до 13,1 млн. лв. за второто тримесечие. Приходите обаче нарастват само с 47%, затова печалбата е нагоре с едва 18% до 3,64 млн. лв., показва отчетът на дружеството.

За първото тримечие ръстът на нетната печалба беше с цели 48% на годишна база до 2,73 млн. лв.

Разходите за възнаграждения се увеличават с 35% на годишна база до 3,9 млн. лв. за второто тримесечие на 2022 г. За първото тримесечие увеличението беше с 43% до 3,5 млн. лв.

Дружеството се оплаква от недостиг на квалифицирани служители в региона по отношение на някои специфични професии – заварчици, оператори на CNC машини, настройчици, фрезисти. Противодействието срещу тази негативна тенденция е в прилагането на програми за вътрешнофирмено обучение и повишаване на квалификацията.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
През полугодието на 2022 г. 82,8% от продукцията за общо 47 млн. лв. на предприятието са изнесени за клиенти от Европейския съюз. Основен клиент продължава да бъде Palfinger Group (с дял от 68,2% от общия обем продажби на дружеството за отчетния период) и неговото успешно  пазарно присъствие предопределя стабилността на продажбите на „ХЕС“ АД.

Пазарният риск се проявява в по-бързото спадане на приходите от продажби в сравнение с темпа на намаляване на разходите, съобщават от дружеството.

Основни акционери към 30 юни 2022 г. са „Стара планина холд“ АД с дял от 64,53%, следвано от СПХ Инвест АД с 8,28% и ЗУПФ Алианц България със 7%.

На 23.06.2022 г. „Хидравлични елементи и системи“ АД, в качеството си на заемополучател, е сключило договор за заем със Стара планина холд АД ( дружество майка), с който дружеството майка кредитира дъщерното си дружество ХЕС, като предоставя паричен заем в размер на 3 млн. лева за срок до 31.03.2023 г. при годишна лихва върху главницата по ползвания заем в размер на 2,125%, считано от 23.06.2022 г.

Акциите на „ХЕС“ АД поскъпват с 20% в последните 12 месеца до 6,8 лв. за акция и 124 млн. лв. пазарна капилизация. Изплатен е и брутен дивидент от 0,31 лв. на акция, с който поскъпването реално е по-голямо.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
ХЕС е от предприятия, което за мен е лакмусова хартия за състоянието на икономиката. Много важен индикатор! Почти на 100 процента експортно ориентирано, в производството на богата гама от резервни части за контрагенти от цял свят, дружеството първо ще изпита на гърба си евентуалната рецесия с отлив в поръчките. Много преди икономическата криза де се почувства от вътрешните икономически субекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още