IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите не харесаха отчета на „Неохим“

Печалбата през второто тримесечие почти стагнира, а складовите запаси се увеличават значително

09:30 | 26.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;neochim.bg</em></p>

Снимка: neochim.bg

Инвеститорите на родния пазар с акции не харесаха обявения в понеделник отчет на торовия завод „Неохим“ АД и акциите му поевтиняха с 1,6% до 47,6 лв. за акция. През деня имаше дори и сделки на ниво 46,6 лв. за ценна книга. Цените са вече доста под най-високото ниво за последните 3 месеца от 59,5 лв. за ценна книга.

Все още обаче компанията може да се похвали с ръст на цената на акциите от 87% от началото на годината, който става по-голям като се отчете разпределеният дивидент от 5 лв. на акция.

Отчетът показва печалба от само 11,4 млн. лв. за второто тримесечие на 2022 г., което е ръст с едва 3% спрямо 11 млн. лв. за същия период на миналата година, но доста по-малко от 64,4 млн. лв. за първото тримесечие на 2022 г.

Освен това приходите вече не се учетворяват, както през първото тримесечие на 2022 г. до 269 млн. лв. (при 68 млн. лв. за съпоставимия период на миналата година), а растат с "едва" 68% на годишна база до 134 млн. лв. за второто тримесечие на 2022 г.

В допълнение и разходите само за материали (природен газ) са за 133 млн. лв. през второто тримесечие на 2022 г., което е почти колкото продажбите за тримесечието. „Неохим“ АД е увеличило запасите си с около 30 млн. лв. за тримесечието и те са за 61 млн. лв. към 30 юни 2022 г.

За сравнение, разходите за материали за първото тримесечие са за 150 млн. лв. или почти колкото през второто, при двойно по-високи продажби през първото. Затова и печалбата рязко намалява.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Задържайки стока за 60 млн. лв. с може би висока себестойност (не се знае какво ще стане на газовите пазари), „Неохим“ АД или ще спечели, или ще загуби. 

Ако може да се направят изводи от рязко поевтинялата цена на пшеницата до 7,7 щатски долара за бушел от 12,4 долара за бушел през май тази година, може да се направи извод, че земеделците няма да имат много пари за торове. Особено ако сушата у нас удари реколтата от царевица и слънчоглед.

И ако през зимата няма достатъчно газ за България и Европа, държавите от ЕС може евентуално да дадат приоритет на топлофикациите, а не на торовите заводи.

Но все пак - където има рискове, там има и възможности. Тук обаче неизвестните са много и явно инвеститорите в акции на „Неохим“ АД са предпазливи.

Печалбата за полугодието на „Неохим“ АД е 76 млн. лв., от които повечето, или 64 млн. лв., е натрупана в първото тримесечие (2021 г. само 11 млн. лв. в първото тримесечие).

Продажбите за полугодието са за 403 млн. лв., от които 269 млн. лв. (почти 2/3) са в първите три месеца, а 134 млн. лв. - във вторите. За първото тримесечие на 2021 г. са били 68, а за второто - 80 млн. лв. - тоест обратното на сегашното развитие.

Въпреки горещия пазар на труда разходите за възнаграждения намаляват през второто тримесечие с 2% на годишна база до 5,3 млн. лв. За сравнение - през първото тримесечие се увеличиха с 29% на годишна база до 6,44 млн. лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още