IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският регистър вписа сплита при „ТИБ“ и кризата бе избегната

За седем работни дни търговията с акциите на „Телематик“ беше спряна

20:40 | 27.07.22 г. 3
<p>
	Представители на БФБ и Телематик при старта на борсовата търговия Снимка:&nbsp;telematic.bg</p>

Представители на БФБ и Телематик при старта на борсовата търговия Снимка: telematic.bg

Търговският регистър вписа сплита при „Телематик Интерактив България“ АД и кризата бе избегната, като от 27 юли акциите отново се търгуват, а цените се върнаха на нормалните нива около 17 лв.

Хронологията

На 23 юни 2022 г. общото събрание на акционерите на „Телематик“ гласува за разпределяне на дивидент в акции от 8 640 012 лв. За една съществуваща акция всеки акционер получи по две нови. Тази операция някои наричат „сплит“, други „увеличение на капитала“, трети „дивидент“.

Важното е, че след 5 юли 2022 г. вместо една, акционерите имаха по 3 акции, от които една в ръцете им и две в процес на вписване в Търговския регистър. Съответно на 6 юли акциите поевтиняха с около 66% и вместо по около 50 лв., се търгуваха за около 17 лв.

Но на 18 юли съдия по вписванията в Търговския регистър реши, че наборът документи, гласуван от акционерите, не е достатъчен и не вписа увеличението. Акциите поскъпнаха до 28 лв. за брой преди търговията да бъде спряна. Поскъпването беше свързано с факта, че някои спекуланти заложиха, че увеличението е провалено и скоро ще продават на 50 лв. за акция. Съответно всички продали от 6 до 18 юли щяха да са в неизгодна позиция, защото са продали на около 33% от реалната стойност.

Ситуацията беше изключително неприятна, както за имиджа на пазара, така и за този на „Телематик“ и на Търговския регистър, който се прояви като определящ цените на акциите.

„Телематик“ обаче входира нов пакет документи, включително изпълни указание на Търговския регистър "да се представи решение на управителния орган на дружеството за потвърждаване на взетото от общото събрание на акционерите решение за емитиране на нови акции, което води доувеличаване на капитала".

За седем работни дни търговията с акциите на „Телематик“ беше спряна, но от 27 юли има търговия, след като съдът принуди ТР да впише увеличението. Цените се върнаха на нормалните нива от 17 лв.

Дружеството отчете над 37% годишен ръст на приходите до 23,5 млн. лева и 46,6% ръст на печалбата до 6,6 млн. лева през първото тримесечие на годината. Предстои скоро да бъде публикуван и отчетът за второто тримесечие.        

В края на февруари „Телематик Интерактив България“ набра 16 млн. лева от БФБ, след като продаде малко над 320 хил. нови акции, или 80% от предложеното количество (400 хил. нови акции), за 50 лева на акция – долната граница на предвидения ценови диапазон (50-75 лева).

Предметът на дейност на „Телематик“ е хазартни игри.

Свързани компании:

Телематик Интерактив България АД(TIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
noko6
преди 1 година
До колкото видях,устава на дружеството се изменя с решение на ОСА,а такова няма,защото изобщо не е имало такава точка в дневния ред.Какъв е тогава този нов устав публикуван в ТР?Защо не коментирате това в статията?Ако този устав не е приет по реда на ТЗ,то той е "незаконен" и може да бъде атакуван от всеки акционер,от КФН и ***. прокурор.Тогава какво ще стане,ако съда го отмени?Не мисля,че сагата е свършила,а за това нищо не се споменава в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 1 година
дамм, чета "Следва да се представи решение на управителния орган на дружеството за потвърждаване навзетото от общото събрание на акционерите решение за емитиране на нови акции, което води доувеличаване на капитала и удостоверяване, че са предприети последващите действия, уредени вчл. 112 и сл. от ЗППЦК за провеждане и завършване на процедурата по увеличаване на капитала."ТР се е съгласил на документ от управителния орган с обещание ОСА да се задейства .... Доста сговорчив ТР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Poncho
преди 1 година
"Телематик обжалва в съда решението на съдията по вписванията към ТР.За седем работни дни търговията с акциите на Телематик беше спряна, но от 27 юли има търговия, след като съдът принуди ТР да впише увеличението."До намеса на съда май не се стигна, а само до опитни адвокати и сговорчива служителка от Търговския регистър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още