IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„ФНИБ“ АДСИЦ със спад на приходите от наем след продажбата на магазин във Варна

Продаденият магазин е „Мосю Бриколаж“, а приходите от наеми намаляват до 1,55 млн. лв. за второто тримесечие на 2022 г.

11:23 | 03.08.22 г.
<p>
	Снимка: ФНИБ АДСИЦ</p>

Снимка: ФНИБ АДСИЦ

"Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ отчита спад на приходите от наем след продажбата на магазина, в който се помещава „Мосю Бриколаж“ във Варна, показват изчисления на Investor.bg на база отчета на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Приходите от услуги (наеми) намаляват до 1,547 млн. лв. за второто тримесечие на 2022 г. спрямо 1,74 млн. лв. за същия период на 2021 г. За първото тримесечие те се увеличиха до 2,16 млн. лв. спрямо 1,74 млн. лв. за същия период на 2021 г., което е ръст от 24%.

Спадът на приходите от услуги за април-юни е въпреки влязлата в експлоатация сграда „Синерджи Тауър“ в София тех парк срещу зала „Арена Армеец“.

Сделката за магазина във Варна бе приключена в началото на май и беше на стойност 6,8 млн. евро. Магазинът бе купен от дружеството през 2006 г. за 4 млн. евро.

Поради еднократен ефект от продажбата печалбата на „ФНИБ“ АДСИЦ се увеличава до 4,34 млн. лв. за първото полугодие спрямо 2,1 млн. лв. за същия период на 2021 г., т.е. 2,24 млн. лв. повече.

Съответно отчетът на „ФНИБ“ е с парични средства от 12,9 млн. лв. към 30 юни 2022 г. С тях фонда ще може да погаси част от разходите за довършителни работи по сградата „Синерджи Тауър“, като кредитът за сградата е за 33 млн. лв. към 30 юни 2022 г.

Ако одиторът заяви, че печалбата от 2,8 млн. евро от продажбата на сградата, равняваща се на около 5,6 млн. лв., е печалба за разпределяне (за дивидент трябва да се отчислят 90%, т.е. по около 15 ст. на акция) това ще е плаваща ликвидация, тъй като срокът на дейност на "ФНИБ" АДСИЦ изтича след определен брой години.

Отчетът е малко труден за анализ, защото се продава доходоносен актив и след това приходите от наем намаляват (въпреки че април и част от май магазинът във Варна все още е бил собственост на фонда).

Сега фондът ще разчита на даването под наем на офис сградите в София тех парк, в Камбаните и в Бизнес парк Младост 4, както и на магазина на "Мосю Бриколаж" на бул. "Цариградско шосе" в София.

Акциите на „ФНИБ“ АДСИЦ поскъпват с 5,2% в последните 12 месеца до 2,42 лв. за акция и 83,8 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,05 лв. на акция.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още